Ongerepte natuur in rafelranden van Muiden.
Ongerepte natuur in rafelranden van Muiden. Foto: Christian Pfeiffer

Gemeente zoekt bewoners Baai van Ballast

MUIDEN - Wie woont er allemaal in de Baai van Ballast of heeft er spullen staan? De gemeente wil graag met die mensen in contact komen. Wonen is namelijk niet toegestaan in het natuurgebied en het is ook niet de bedoeling er spullen te stallen.

door Christian Pfeiffer

De Baai is een rafelrand van Muiden. Wie de dijk van het IJmeer oversteekt komt in een stukje terecht dat bijna onaangetast lijkt. De takken zwiepen mee met de harde herfstwind, de regen slaat ongehinderd neer en verderop dobbert een eenzaam bootje met een oranje zeil. Wie hier verblijft, onttrekt zich volledig aan het oog van de rest van de wereld: een eigen gebied.

Toch wil de gemeente niet dat er gewoond wordt in de Baai van Ballast. Overdag even je boot aanmeren is geen probleem, maar het blijft een natuurgebied waar zorgvuldig mee omgegaan moet worden. Er is al contact met een aantal bewoners, maar kennelijk niet met allemaal. Daarom roept de gemeente iedereen op om zich te melden. Ook eigenaren van spullen of boten worden gezocht.

De Baai komt aan zijn naam via de firma Ballast. De schepen van de firma Ballast wonnen vanaf de jaren 70 zand voor de bouw van de wijk Venserpolder. Bij storm konden de schepen schuilen in de baai.

De grond in de Bocht van Ballast is daarnaast opgebracht door de firma Ballast. Deze kwam vrij bij het afbreken van de oude betonnen brug over het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Muiderstraatweg. In de Bocht van Ballast stonden slaapbarakken voor het personeel.

Baai is omgevormd tot natuurgebied voor vogels

De Baai is de afgelopen jaren omgevormd tot een rustgebied voor vogels. In samenwerking met Natuurmonumenten is er een grote strekdam aangelegd waarmee een luwtegebied is gemaakt waar de vogels in alle rust kunnen zitten of broeden.
Wie over de nieuwe Natuurboulevard achter de Maxis fietst heeft een prachtig zicht op het stukje ongerepte natuur.

De Baai van Ballast achter de Maxis.