Nog in aanbouw, maar straks lijken ze allemaal op elkaar.
Nog in aanbouw, maar straks lijken ze allemaal op elkaar. Foto: Rijkswaterstaat

Alle nieuwe viaducten zijn familie van elkaar

MUIDEN - Alle nieuwe viaducten over de A1 lijken op elkaar. En dat is geen toeval. Ze zijn ontworpen als 'één familie'.

"De bouwwerken in de A1/A6 ontwierpen we zo dat er voor de automobilist en de omgeving een rustig beeld is. Het landschap overheerst", vertelt Michel Heesen van architectenbureau Zwarts & Jansma in een serie voor Rijkswaterstaat.

Tussen Diemen en Almere Haven komen zo'n 30 nieuwe viaducten. "De viaducten zijn ontworpen als familie met een duidelijke verwantschap", vertelt Heesen. "Het is net als bij neefjes en nichtjes: ze zijn allemaal net een tikje anders, maar je ziet goed dat ze bij elkaar horen. Het doel hiervan is dat je niet binnen een traject van een kwartier reizen 30 totaal verschillende beelden op je netvlies krijgt. Wanneer het wegbeeld rustig is, kun je als automobilist beter ontspannen en genieten van de omgeving."

De opvallendste familiekenmerken van de viaducten zijn de dekranden en de afgeronde ondersteuningen, vertelt Heesen. "De dekken zijn aan de rand afgeschuind, waardoor de constructie van het viaduct minder dik lijkt. De lijn van de afschuining loopt door in de gebogen randelementen gemaakt van composiet. Dat is een combinatie van kunststof en vezels, hetzelfde materiaal waarvan bijvoorbeeld kano's en snowboards worden gemaakt."
"Composiet is een oersterk materiaal dat er fris blijft uitzien", gaat Heesen verder. "De kleur is ijswit, een mix van wit met een vleugje blauw. Het is een kleur die lijkt mee te veranderen met het weer: soms valt het viaduct weg tegen de lucht, soms licht deze juist op." In de randelementen is bovendien de naam van het viaduct uitgefreesd en aan de rand van enkele viaducten hangen de matrixborden voor filewaarschuwing. "Door die borden aan het viaduct te hangen, konden we voorkomen dat vlak voor het viaduct nog eens een snelwegportaal zou komen met matrixborden. Iets wat je niet hoeft te bouwen maakt het wegbeeld ook rustiger." Meer over de viaducten is te vinden op bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.

30 nieuwe viaducten worden er gebouwd.