Afbeelding
Foto: Cees Pfeiffer

Muiden zwakt Havenvisie af na forse kritiek

MUIDEN - De scherpe randjes van de Havenvisie zijn eraf. De gemeente heeft na forse kritiek het toekomstperspectief flink onder handen genomen. Dit document moet handvatten geven aan de nieuwe fusiegemeente.

door Christian Pfeiffer

De aanpassingen laten onverlet dat Muiden de lat nog steeds hoog legt voor de haven. Het aantal passanten loopt terug en Muiden wil meer bootjestoeristen naar de haven hebben. Door de wens uit te spreken de passantenplekken te vermeerderen, goede voorzieningen aan te leggen en een havenmeester aan te stellen moet de haven straks een trekpleister vormen .

Toch is er flink wat gesleuteld aan de oorspronkelijke visie die in juni werd gepresenteerd. Omwonenden waren op zijn zachtst gezegd niet zo blij met bepaalde delen van het plan en kwamen in protest. "Er is niet meer met uitgekristalliseerde wensbeelden gewerkt, maar met algemene doelstellingen (perspectieven), randvoorwaarden (sleutels) en uitvoeringsmogelijkheden (instrumenten). Deze vorm sluit beter aan bij de functie die de havenvisie heeft", zo schrijft het college van B en W aan de raad.

Overlegorgaan
Er wordt een overlegorgaan opgericht onder de paraplu van de Muidertafel met vertegenwoordigers van alle partijen die bij de haven zijn betrokken. Dit havenoverleg komt vier keer per jaar bij elkaar en heeft als functie de ontwikkelingen in de haven af te stemmen. De gemeente zit dit overleg voor. Via het havenoverleg houden alle partijen elkaar op de hoogte van ontwikkelingen.

De visie is geen officieel document waarin besluiten worden genomen, er was daardoor ook geen echte inspraakprocedure, maar de gemeente laat desalniettemin weten dat er veel reacties zijn binnengekomen. Ook werden er veel nieuwe suggesties doorgegeven.

Alle ideeën voor de arken in de Singelgracht zijn verdwenen

Singelgrachtarken
De bewoners van de arken aan de Singelgracht hebben helemaal hun zin gekregen. Eerder schreef de gemeente in de visie dat het wensbeeld is dat de arken uiteindelijk plaatsmaken voor historische schepen. De bewoners waren daar nogal boos over omdat zij bang zijn dat dit soort uitspraken meteen effect heeft op de waarde van hun arken. Daarom heeft de gemeente nu besloten alle passages over de arken te schrappen. De bewoners hebben een brief gekregen.

Als de gemeenteraad straks een klap geeft op de aangepaste Havenvisie dan moet het document de basis vormen voor nieuwe besluiten die in de toekomst over de haven worden genomen.