De Muider vlag komt aanvliegen.
De Muider vlag komt aanvliegen. Foto: Matthijs Wink

Het werd geen tunnel, maar Muiden is ook heel erg blij met de brug

MUIDEN - De Muider vlag werd met flyboard gebracht, voor het massaal toegestroomde publiek was er een drankje, de burgemeester en de Gedeputeerde waren blij en de brug werd met vuurwerk geopend. De Muiders hebben dan eindelijk hun Spieringbrug.

Al sinds het begin van de discussie over de verbreding en verlegging van de snelweg A1 heeft Muiden aangedrongen op een nieuwe verkeersader over de Vecht heen om de oude binnenstad te ontlasten van het verkeer. In 2010 werd de knoop doorgehakt en besloot de gemeenteraad van Muiden mee te betalen aan de bouw van een nieuwe brug.

Dat werd besloten nadat duidelijk was geworden dat Muiden kon fluiten naar een extra tunnelbuis voor lokaal verkeer in het nieuwe aquaduct van de A1. Dat was eigenlijk de insteek en ook de mooiste oplossing. Maar vanuit het Rijk liet de minister weten dat er onmogelijk geld kon worden gevonden om aan deze dure wens gehoor te geven en dus werd het een brug. In 2011 werden de voorbereidingen getroffen en in 2012 werd het ontwerp voor de nieuwe brug gekozen.

De bouw van de brug begon eind 2013 en aanvankelijk had de brug deze lente al klaar moeten zijn, maar er ging iets mis rondom de aanvraag en verlening van de benodigde vergunningen rondom een aparte ecopassage van de brug.

Daardoor liep de opening maanden vertraging op. Dat obstakel is inmiddels verholpen en vrijdag mochten dan eindelijk de eerste auto's over de brug rijden.

Ook protest. Vraag voor aandacht situatie SC Muiden
Veel Muiders en Muiderbergers op de opening.
Wachten tot de brug dichtgaat.