De braderie begon al, als vanouds in de Naarderstraat.
De braderie begon al, als vanouds in de Naarderstraat. Foto's Yvette Geerts

17e editie Spieringfestival
rustiger dan voorgaande jaren

MUIDEN - Een groot feest met een gezellige en plezierige sfeer, maar rustiger dan andere jaren, laat Dave de Beer van het Spieringfestival weten. Hij wijt dat aan het samenvallen met SAIL Amsterdam. En ook de bezoeker van buiten Muiden die op zoek was naar een kraam met spiering moest zich met vers gerookte paling of verse oesters als alternatief tevreden stellen.

In de middag waren het hoofdzakelijk de braderie en de kermis waar veel mensen uit de regio op afkwamen; een parkeerplek vinden was astig. Wie mazzel had kon zijn heilige koe kwijt in het weiland van Boerderij de Koeienkade, waar normaal gesproken 83 melkkoeien grazen. Het waren vooral gezinnen met jonge kinderen en oudere echtparen die in de middag de straten van Muiden vulden. Twee dames uit Muiderberg lieten weten elk jaar even een kijkje te nemen. "We zijn altijd nieuwsgierig, maar hebben wel ons eigen flesje water bij ons, want het is veel te druk om ergens bij te kunnen." Een gezin met jonge kinderen kwam voor de sfeer en de kermis. Ze hadden vooral rondgelopen, maar niets gekocht. De terrassen bij Graaf Floris zaten rond het middaguur in ieder geval wel vol.

Naast een braderie konden lokale verenigingen zich presenteren, zoals muziekvereniging Crescendo. De sfeer op het podium bij Ome Ko moest in de middag nog wel wat op gang komen. Uiteindelijk duurde het festijn tot in de late uurtjes. Om 02.00 uur klonken de laatste klanken en keerde de rust in Muiden terug.

IJs en natuurlijk een zwemvest voor dit jongetje met al het water in de buurt.
De terrassen zaten vol rond het middaguur.
Geen spiering, wel vers gerookte paling.