De bus van Hans Kroon, hij stuurde vlak voor het ongeluk nog snel naar rechts.
De bus van Hans Kroon, hij stuurde vlak voor het ongeluk nog snel naar rechts. Foto: Guus Kroon

'Ik dacht nog: dit wordt een gigantische klap'

MUIDEN - Hij wilde deze week net weer aan het werk gaan nadat hij een maand met rugklachten thuis had gezeten. Nietsvermoedend voegt Muider Hans Kroon zaterdagochtend op de A1 in richting Hilversum. Kijkt in de spiegels, naar links en dan vooruit. En daar ziet hij ineens een auto recht op zich afrijden.

door Christian Pfeiffer

Waarom is nog niet duidelijk, maar een 72-jarige man uit Naarden reed rond 9.50 uur niet de snelweg op via de oprit aan de Lange Muiderweg, maar via de afrit Muiden-Oost. De afrit over de Vechtbrug. Hij kwam daar Hans Kroon tegen die net via de rotonde aan de andere kant van de Vecht aan het invoegen was. "Hij was nog best ver gekomen. Als ik er niet was geweest, dan was hij waarschijnlijk gewoon de snelweg weer afgereden", zo blikt Hans Kroon terug.

Kroon heeft zelf niks, behalve pijn aan zijn tong omdat hij tijdens het ongeluk daar op beet. Hij mag van geluk spreken. "Je kijkt bij het invoegen niet zo snel voor je, je bent meer bezig met het verkeer op de snelweg. Op een gegeven moment keek ik voor me en zag op zeven meter de man op mij afkomen. Er gaat dan van alles door je heen. 'Dit gaat een gigantische klap worden' en 'ik kan nog ontsnappen'."

Naar rechts
Ontsnappen doet Kroon niet meer, maar hij zwaait zijn stuur naar rechts en wendt daarmee een compleet frontale botsing af. De Naarder raakt hem aan de linker voorkant. "Mijn bus is zwaarder dan de auto, dus ik had het gevoel dat ik dwars door hem heenging. Ik was op het moment niet bang, alleen daarna. Toen ik na de klap nog doorsukkelde maakte ik mij erg bezorgd of niet iemand achterop mij zou rijden. Toen de auto tot stilstand was gekomen, kreeg ik de bestuurdersdeur niet meer open. Ik probeerde de deur aan de passagierskant, maar die zat klem tegen de vangrail. Ik ben via het raam er uiteindelijk uitgeklommen."

Het ongeluk is zuur voor Kroon. Hij is timmerman en wilde net deze week weer aan het werk gaan nadat hij een maand had thuisgezeten met rugklachten. De bus is voor hem erg belangrijk. "Ik heb de bus al lang en de afgelopen jaren heel veel onderdelen vernieuwd. De man van de garage zei dat ik beter in mijn bus kon investeren omdat hij zo degelijk is. De bus is total loss. En ik miste dus al een maandinkomen."

72-jarige spookrijder uit Naarden raakte bij de klap lichtgewond

Is de situatie bij de oprit aan de Lange Muiderweg onduidelijk? Er staan twee hele grote gele borden met waarschuwingen wie per ongeluk de verkeerde afslag neemt. Hans Kroon: "Van mij part zetten ze er stoplichten neer die constant op rood staan. Het kan niet duidelijk genoeg zijn. "

De spookrijder, de 72-jarige man uit Naarden, raakte gewond bij het ongeluk. Zijn auto was compleet vernield. Hij is door ambulancebroeders meegenomen naar het ziekenhuis voor onderzoek. Het is nog onduidelijk waarom hij de afrit voor de oprit aanzag,
De gemeente Muiden is op de hoogte van het ongeluk, maar verwijst naar Rijkswaterstaat. Die is bezig met de aanleg van het aquaduct daar en verantwoordelijk voor de inrichting van de weg.

Rijkswaterstaat kon nog niet reageren op het ongeluk.