Lost In A Moment op Pampus mocht niet doorgaan.
Lost In A Moment op Pampus mocht niet doorgaan. Foto: Christian Pfeiffer

Gemeente steekt stokje voor festival op Pampus

MUIDEN - De voorbereidingen begonnen in de herfst van vorig jaar. Dat het festival 'Lost In A Moment' dit weekend op Pampus dan ook niet mocht doorgaan, is voor de organisatie een bittere pil. De gemeente Muiden wilde geen vergunning verlenen.

door Christian Pfeiffer

Lost In A Moment zou het eerste echte dancefeest op Pampus worden. Met zo'n 2000 bezoekers. De organisatie was in handen van Apenkooi, geen kleine speler op de festivalmarkt.

Voor de organisatie was het vanaf het begin heel duidelijk dat alles tot in de puntjes geregeld moest zijn om zo'n feest te kunnen organiseren. De voorbereidingen begonnen in de herfst van vorig jaar.

Er waren verschillende bijeenkomsten met de gemeente waar alles in orde leek, zo vertelt Apenkooi. Maar ineens was daar de vergunning voor de afvaart.

"Ik wil graag benadrukken dat we in april nog met zijn allen bij elkaar hebben gezeten en dat er toen geen grote bezwaren waren.

'In april waren er nog geen bezwaren, later opeens wel'

Maar enkele weken geleden hoorden we ineens, uit het niets, dat er ook een vergunning voor de afvaart geregeld moest worden", zo vertelt de organisatie.

Vier dagen voor het feest
"We hebben alles op het laatste moment nog uitgewerkt. Dinsdag, vier dagen voor het festival, kregen we toch te horen dat het niet door mocht gaan." De organisatie is zeer teleurgesteld. Het feest is verplaatst naar Zaandam, maar er is grote financiële schade.

Bezoekers verbolgen
Op Facebook reageren bezoekers furieus. Veel kaartjes worden te koop aangeboden. Een bijzonder feest op een bijzonder plek was hun beloofd. Muiden is de kop van jut. Sommigen roepen zelfs op de gemeente met telefoontjes te bombarderen.

Gemeente reageert
De gemeente Muiden reageert: "Vanaf het begin af aan is duidelijk geweest dat, voor zowel de afvaart naar Pampus als de terugvaart van alle deelnemers aan het evenement, de gemeente Muiden géén mogelijkheid was. Ook in de aanvankelijke aanvraag van de vergunning werd Muiden niet als optie genoemd, omdat er per definitie veiligheidsproblemen werden voorzien. Aangezien de Herengracht niet op 2000 personen is ingesteld, is dit nooit een veilige optie geweest."

Apekooi blijft vooruitkijken: hopelijk ooit wel op Pampus

We gaan door
Onzin, zegt de organisatie. Het is nooit besproken. En toen het wel besproken was, was de gemeente moeilijk te bereiken. Toch blijft organisator Apenkooi positief: "We willen graag positief vooruitkijken, want we willen graag nog wel een keer zo'n festival op Pampus houden. We gaan het gewoon opnieuw proberen. "
Clubbing Island Party
Het is niet het eerste plan voor een dancefeest op Pampus waar de gemeente dit jaar een stokje voor steekt. Eerder werd de Clubbing Island Party gecanceld om vergunningtechnische redenen.

Niet vergelijkbaar
Toch zijn beide feesten niet met elkaar te vergelijken. Voor 'Lost In A Moment' werd een uitgebreide organisatie opgetuigd met veiligheidsdraaiboeken en nauw overleg met Pampus en de overheden.

Voor 'Clubbing Island Party' werd vrij weinig geregeld: er werd nauwelijks serieus met Pampus overlegd over de organisatie van het event. Maar in beide gevallen geldt dat het publiek een avondje feesten op een unieke locatie in het water zag vallen. Wie al een kaartje had krijgt z'n geld terug.