De PC Hooftschool in Muiden, een van de scholen die een nieuwe brede school wel zien zitten.
De PC Hooftschool in Muiden, een van de scholen die een nieuwe brede school wel zien zitten. Foto: Christian Pfeiffer

Enthousiasme voor plan brede scholen

MUIDEN - Enthousiasme voor het plan voor het bouwen van twee brede scholen in Muiden en Muiderberg. De gemeenteraad is gevraagd 20.000 euro beschikbaar te stellen om een visie te ontwikkelen.

door Christian Pfeiffer

Het enthousiasme voor de bouw van de nieuwe scholen blijkt uit het eerste onderzoek naar de plannen hiervoor. De gemeente besloot tot dit onderzoek omdat de huidige schoolgebouwen verouderd beginnen te raken en Muiden de komende jaren flink moet gaan uitbreiden met woningbouw op het KNSF-terrein. De huidige scholen kunnen de verwachte toeloop niet aan, terwijl er ook in Muiderberg behoefte is aan een nieuwe school.

665 leerlingen
Op dit moment bieden de vier scholen in Muiden en Muiderberg plaats aan zo'n 665 leerlingen.

In een brede school is naast ruimte voor basisonderwijs ook plek voor andere voorzieningen, zoals peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Brede scholen worden veel gebouwd in het land.

Muiden
In Muiden is de bouw van een nieuwe school logisch gezien de komst van 1300 nieuwe huizen op het KNSF-terrein. De Muidense Jozefschool en de PC Hooftschool zijn positief. Als locatie gaat er worden gekeken naar de kern van Muiden. Beide besturen zien graag een kinderopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal en de bibliotheek in de nieuwe school plaatsnemen.

Gemeenteraad beslist morgen over vrijmaken budget voor onderzoek

Muiderberg
Een kinderopvang, buitenschoolse opvang en een peuterspeelzaal zijn ook dingen die de besturen van de Oranje Nassauschool en de Vinkebaan in Muiderberg graag in hun nieuwe brede school terugzien. Ook daar zijn de twee basisscholen enthousiast voor het plan. De schoolgebouwen kunnen daar wel wat vernieuwing gebruiken.

De gemeenteraad beslist morgenavond (donderdag) of zij 20.000 euro beschikbaar gaat stellen voor de volgende stap: het opstellen van een visie voor de nieuwe scholen. Daarin moeten onder meer de vragen worden beantwoord welke partners er mee moeten doen en wat de lijn van ontwikkeling moet zijn. Ook gaan er gesprekken worden gevoerd met De Bibliotheek en de Stichting Kinderopvang Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg (SKBNMM). Er gaat ook gekeken worden naar andere partijen, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin.

"Samenwerken is de essentie van de brede school. Door samen te werken vanuit een gezamenlijke pedagogische visie ontstaat er voor de kinderen een herkenbare en doorgaande ontwikkelingslijn. Alle partners van de brede school moeten daarom betrokken worden bij de ontwikkeling van deze pedagogische visie. Zo wordt er draagvlak gecreëerd en ontstaat er een gevoel van saamhorigheid dat wordt uitgedragen naar de kinderen, ouders en de wijkbewoners. Het is daarom belangrijk om voor een pedagogische visie een breed draagvlak te creëren, er zijn immers meerdere organisaties betrokken", zo schrijft de gemeente.
Pas als dat allemaal duidelijk is worden de plannen concreter gemaakt met de plekken waar de twee nieuwe brede scholen moeten komen in Muiden en Muiderberg.