Pampus maandag omringd door Zeilvloot Muiden.
Pampus maandag omringd door Zeilvloot Muiden. Foto: Milou Willemsen

Zeilvloot presenteert zich op eerste SAIL Pampus

MUIDEN - Muiden krijgt zijn eigen SAIL. Voor het eerst wordt op tweede pinksterdag uitgebreid stilgestaan bij de maritieme geschiedenis van het Forteiland Pampus, in samenwerking met de Zeilvloot Muiden.

door Christian Pfeiffer

Voor het eerst organiseert Pampus namelijk zijn eigen SAIL Pampus: een evenement om de maritieme geschiedenis van het eiland in de schijnwerpers te zetten.

Onder meer het machtige VOC-statenjacht Utrecht maakt zijn opwachting en kan worden bezocht. Op het eiland zijn demonstraties van oud-Hollandse zee-ambachten zoals 'schiemanswerken' en zeil maken, het Pampuskoor zingt en de bezoekers kunnen een rondje om Pampus varen op een van de schepen van de Zeilvloot Muiden. Onder meer de zeiltjalken De Lis en De Egelantier en de lemsteraak De Grote Jager zijn drie van de boten waarmee een rondje om Pampus gevaren kan worden. SAIL Pampus is van 10.00 tot 17.00 uur.

En wie dan toch op het forteiland rondloopt kan genieten van een boeiende tentoonstelling van luchtfoto's van de Stelling van Amsterdam die dit jaar te zien is in de droge gracht. Meer dan veertig forten en batterijen die samen de Stelling van Amsterdam vormen, zijn te bewonderen

Het zijn foto's met toelichting op de historie en het tegenwoordige gebruik van de forten. Fotografen René Ros en Otto Bodemeijer maakten in de periode 2012 tot 2014 vanuit een vliegtuig duizenden foto's, waaruit de mooiste werden geselecteerd. Alle foto's staan overigens ook in een boekje dat te koop is op het eiland.Pampus timmert de laatste tijd hard aan de weg met nieuwe evenementen en ideeën om bezoekers te trekken. Ook wil het eiland helemaal duurzaam worden, daarvoor zijn de voorbereidingen in volle gang. Wie een kaartje wil kopen voor SAIL Pampus kan gewoon een ticket naar het forteiland boeken, bijbetalen is niet nodig.

Het eiland Pampus timmert de laatste tijd hard aan de weg

In deze krant zit ook een kortingsbon voor lezers die maandag een kijkje willen nemen bij SAIL Pampus.

Ook Statenjacht Utrecht is te bezoeken.