Veel jongeren helpen mee met opruimen.
Veel jongeren helpen mee met opruimen. Foto: Streefkerk

Grote opruimactie De Vecht zondag een succes


MUIDEN - Ongeveer 50 Muiders waren zondag op de been om de Vecht schoon te maken. Onder leiding van de firma Streefkerk werd goed gehoor gegeven aan de oproep om de rivier schoon te maken op Wereld Water Dag.

Wout Cruijs van Streefkerk: "De roeisloepvereniging Heeren XIV was onze hofleverancier met zo'n 15 personen. Maar ook erg opvallend was het aantal kinderen, zo'n twintig procent, die erg fanatiek waren met opruimen. Ze bereikten plekken waar de volwassenen niet zo snel bij konden en haalden dan ook verrassende vondsten op. Deze kinderen lieten duidelijk hun stem horen: hou op met afval in onze natuur gooien. De sfeer was fantastisch en ik heb sommige deelnemers wel vier of vijf volle vuilniszakken in zien leveren. Ik schat in dat we op die twee vierkante kilometer die wij onder handen genomen hebben zeker 30 kilo vuil weggehaald hebben. Je wilt niet weten wat we allemaal zijn tegengekomen: naast plastic, blikjes, verpakkingen, flesjes en papiertjes kwamen we filters van sigaretten tegen en delen van bankstellen, huisraad en fiets- en auto-onderdelen, waaronder zelfs een radiator met een gedeelte van de smerige vloeistof er nog in. De leukste vondst was een flessenpost met briefje, wat natuurlijk door de kinderen erg spannend gevonden werd."

Het was zondag Wereld Water Dag. Overal ter wereld werd stilgestaan bij het belang van schoon water. Een mooie gelegenheid om de rivier de Vecht eens onder handen te nemen, zo bedacht de Stichting Aquarius. Langs de hele rivier werden de gemeenten en hun inwoners uitgedaagd mee te helpen. In totaal werd de hele Vecht, van Werkendam tot Muiden (140 kilometer), ontdaan van rotzooi in de bermen.

Gouden Bezem
Door Smids ging er ook nog met een ludieke prijs vandoor: De Gouden Bezem, voor het op de been brengen van de meeste vrijwilligers. Daardoor werd uiteindelijk niet alleen de Vecht onder handen genomen, maar ook het Ravelijnspad, de Kalkovens, het Vestingplein en het Ton Kootsingel. Cruijs: "Veel voorbijgangers reageerden ontzettend positief en wilden meer weten over de actie."

Wout Cruijs vervolgt: "Ik hoop dat mensen wat attenter en oplettender met de omgeving omgaan. Het is een kleine moeite om je afval bij je te houden totdat je een vuilnisbak tegenkomt en groter afval weg te brengen naar de belt in plaats van het zonder na te denken in de natuur of op straat te gooien. Onze kinderen en kindskinderen zitten uiteindelijk met een groot probleem als we zo doorgaan. Jammer dat daar door sommige mensen nog te weinig over nagedacht wordt. Erg leuk ook dat de mensen achter het initiatief van het Wilhelminabootje in Weesp, met een groep de Vecht op zijn gegaan en veel afval uit het water hebben gevist."

Muiderslot
De grote schoonmaakactie werd 's avonds afgesloten op het Muiderslot. Een aantal vrijwilligers gingen daar nog heen voor een borrel en een nabeschouwing. Het mooi verlichte Muiderslot was een prachtige locatie om de dag mee af te sluiten.