De gedeelde groep 7/8 maakt samen huiswerk op de nieuwe Chromebooks.
De gedeelde groep 7/8 maakt samen huiswerk op de nieuwe Chromebooks. Foto: Christian Pfeiffer

'Een kind van vier swipet over de beeldschermen'

MUIDEN - Digitaal is de toekomst, ook voor scholen. En terwijl lezen en boeken centraal blijven staan bij de P.C. Hooftschool, is onlangs de overstap gemaakt naar een nieuwe digitale lesmethode. Zonder Windows.

door Christian Pfeiffer

"Kinderen van 3, 4 jaar die bij ons op school komen, swipen met hun vinger over de beeldschermen." Het is een voorbeeld van directeur Remko van der Heijden hoe ingeburgerd de tablet al is bij de kinderen. Internet, computers, smartphones, apps, in de cloud: termen die voor kinderen heel normaal zijn. De ontwikkeling gaat razendsnel en de P.C. Hooftschool gaat daarin mee. Onlangs werden bijna 20 laptops aangeschaft en tablets voor de kleuters zijn onderweg.

Opvallend is de keuze om geen Windows te nemen. De Hooftschool schakelt over naar Google Apps for Education, een nieuw systeem. Remko: "De computers zijn voordeliger geprijsd en Google heeft een aparte tak voor scholen. In het kort komt het erop neer dat leerlingen altijd en overal kunnen inloggen op hun eigen omgeving en kunnen werken aan hun huiswerk en opdrachten. Ook samenwerken is heel simpel: er kan door kinderen in hetzelfde document worden gewerkt."

De overstap naar digitaal: moeder Barbara Kop-Groenewegen moest er in het begin nog wel een beetje aan wennen. "Aan de ene kant wil je niet dat je kind de hele tijd achter een schermpje zit, maar aan de andere kant is dit de werkelijkheid. Een computer is niet meer weg te denken." Van der Heijden springt bij: "We merken juist dat de computer de interactiviteit tussen kinderen verhoogt. Eerst waren we huiverig voor het contact tussen de leerlingen onderling, maar het blijkt dat kinderen juist met elkaar gaan communiceren over hun werk." De computer gaat het boek echter niet verdringen, daar zijn Barbara en Remko van overtuigd. Allebei denken ze dat de school over tien jaar wel digitaler is, maar dat boeken nog steeds een belangrijk element vormen. "Kijk naar onze bibliotheek. Die is en blijft het hart van de school."

Barbara Kop-Groenewegen en  Remko van der Heijden.