Afbeelding
Foto: PR

Wattnu Gooise Meren start opnieuw campagne Zet ’m op 60°

Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - Snel veel gas besparen door de cv-ketel - het verwarmingswater, niet het douchewater - op 60 graden te zetten? Dat kan! 

Nog niet iedereen weet dat cv-ketels standaard vaak hoger staan afgesteld. Soms wel op 80-90°C. Terwijl de ketel veel efficiënter werkt onder 60°, zonder verlies van comfort. De door inwoners van Gooise Meren opgezette energiecoöperatie Wattnu start daarom deze week opnieuw de campagne Zet ’m op 60°.

Via de website www.wattnu.org/zetmop60 zijn korte instructiefilmpjes te zien van de meeste cv-ketels en worden veel gestelde vragen beantwoord. Ook kunnen andere kosteloze activiteiten van Wattnu worden aangevraagd, zoals energiebespaartips, een waardebon, (online) energiegesprek of energiedisplay om inzicht te krijgen in energieverbruik. Ook kan men zich aanmelden voor een warmtescan van het huis en de collectieve inkoopacties isolatie, glas en zonnepanelen.

Ervaringen

Wattnu is heel benieuwd naar Zet ’m op 60°-ervaringen van bewoners. En roept op om deze (liefst met foto) te mailen naar energiecoach@wattnu.org. Inzenders maken kans op 1 van de 10 klaar-voor-de-winter-pakketten t.w.v. 100 euro.

Energiecoöperatie Wattnu is er voor en door bewoners, zonder winstoogmerk en zonder commercieel belang. Wattnu ondersteunt bewoners om maatregelen te nemen in het verduurzamen van de woning, om zo met elkaar een bijdrage te leveren aan de energietransitie. De campagne, verspreid via onder andere billboards, h-a-h-folders en de buurtkranten, is een samenwerking tussen Wattnu, Urgenda en de cv-ketelleveranciers en is mogelijk gemaakt door de gemeente.

Wethouder Barbara Boudewijnse en Miel Janssen, voorzitter van Wattnu, gaven met het ophangen van de eerste poster het startschot. Vorig jaar trapte wethouder Boudewijnse ook af door haar eigen cv-ketel op 60 te zetten. Ze is enthousiast over het resultaat: “Ik wist niet dat het zo eenvoudig was om met een simpele draai de temperatuur lager in te stellen. Toen het echt heel koud was in februari, duurde het wat langer voor het warm was. Toen heb ik de temperatuur weer even wat hoger gezet. Maar daarna gelijk weer op 60 voor de rest van het jaar. Daar staat ‘ie nu nog steeds op!”

Energiecoaches

Miel Janssen legt uit wat het idee is achter de actie: “Veel mensen hebben de afgelopen jaren stappen gemaakt om hun huis te verduurzamen met kleine en grote maatregelen. Vaak is een lagere cv-temperatuur al voldoende om het huis comfortabel warm te houden. En op een lagere temperatuur verbruikt een cv minder gas. Dit vermindert de CO²-uitstoot en is bovendien goed voor de portemonnee, zeker met de huidige hoge gasprijzen. Bovendien is het een goede manier om te testen hoe goed je woning al geïsoleerd is. Mocht het niet comfortabel blijven dan is er nog winst te behalen. Onze energiecoaches kunnen daarbij ondersteunen.”

Barbara Boudewijnse legt uit: “Ons beleid bestaat uit drie sporen: energie besparen, duurzame energie opwekken en de warmtetransitie. Energie besparen is daarbij het belangrijkste; immers energie die we besparen hoeven we niet duurzaam op te wekken. Deze campagne draagt daaraan bij en maakt mensen bewust om volgende stappen te zetten. Ik ben enorm blij met dit soort initiatieven van bewoners en wij als gemeente ondersteunen dit van harte.”

Uit de krant