GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruijt.
GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruijt. Foto: PR

GDP haalt venijnig uit naar college

Politiek

BUSSUM - Als het aan het Goois Democratisch Platform (GDP) ligt, kan het college zijn borst nat maken tijdens de komende begrotingsbehandeling. “De begroting 2022-2025 piept en kraakt en is er geen ruimte meer voor de zo trots aangekondigde ambities van deze coalitie”, haalt fractievoorzitter Jelmer Kruijt keihard uit.

“Het eigen vermogen neemt jaar in jaar uit zienderogen af en het aantal juridische procedures van boze inwoners en ondernemers die zich niet serieus genomen voelen, neemt steeds grotere vormen aan. Daarmee wordt de zorgelijke lijn voortgezet, waarover wij ons eerder al kritisch opstelden.” 

Kunstgrepen

Volgens Kruijt zijn er heel wat kunstgrepen nodig om de begroting in de loop van de komende jaren sluitend te krijgen. “Naast bedenkelijke bezuinigingsmaatregelen worden, als het aan het college ligt, diverse belastingen verhoogd, maar de coalitiepartijen zijn dan wel weer te beroerd om volgend jaar zelf hun verkiezingsposters te plakken (kosten: 9.000 euro)”, gaat Kruijt verder, die het college er ook van beticht administratieve trucs toe te passen om de begroting in een wat zonniger daglicht te stellen. Hij noemt daarbij als voorbeelden: het moment van inboeken van investeringen, het schrappen van een reservering van 13 miljoen voor onderwijshuisvesting en het ontbreken van een inflatiecorrectie op de meerjarencijfers. 

GDP dient twee amendementen en drie moties in om “dit twijfelachtige college beleid nog enigszins bij te sturen”.

Uit de krant