Afbeelding
Foto: Rogier Bos

Raad van Toezicht verleent goedkeuring aan fusie

Algemeen

BUSSUM - De Raad van Toezicht (RvT) heeft - net als het college van burgemeester en wethouders - haar goedkeuring verleend aan de institutionele fusie van de Vitusmavo en het Willem de Zwijger College. 

Bovendien heeft de RvT ermee ingestemd dat alle eerstejaarsleerlingen die vanaf augustus 2022-2023 instromen onderwijs krijgen volgens het montessori-onderwijsconcept. In de jaren die volgen wordt het montessori-onderwijs stap voor stap ingevoerd voor alle leerlingen die instromen vanaf augustus 2022.

De medezeggenschapsraad (MR) van de Vitusmavo heeft unaniem ingestemd met de plannen zoals uiteengezet in de Fusie Effect Rapportage (FER). In de MR van het Willem de Zwijger College hebben de personeelsleden ingestemd met de FER, maar de vertegenwoordigers van de ouders en de leerlingen niet. Hiermee is een verschil van inzicht ontstaan tussen enerzijds de personeelsgeleding en anderzijds de ouder- en leerlinggeleding van de MR van het Willem de Zwijger College. De RvT en bestuur zijn ervan overtuigd dat de plannen die voorliggen essentieel zijn voor de toekomst van de scholen. Daarom vraagt het bestuur bij de daartoe volgens de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) bevoegde Landelijke Commissie voor Geschillen vervangende instemming.

De fusieschool wordt een ondernemende school, hetgeen zal blijken uit de aandacht voor ondernemende competenties in het onderwijs. De school wordt de eerste school in Gooise Meren met een breed onderwijsaanbod: mavo, havo, atheneum en gymnasium. En de school krijgt dus voor alle leerlingen die instromen vanaf augustus 2022 een onderscheidend onderwijskundig profiel dat prima past bij de ondernemende school: het Montessori-concept.

Positief advies 

Het college van B&W adviseerde vorig week positief over de voorgenomen fusie. Belangrijk argument voor het college is dat er een extra mogelijkheid wordt toegevoegd aan het keuzepalet in de gemeente. Er ontstaat een compleet en divers aanbod van mavo, havo en vwo (atheneum en gymnasium). Hierdoor ontstaan meer mogelijkheden om door te stromen binnen de eigen school. Bovendien - aldus het college - is het Montessori-concept een toevoeging op het huidige onderwijsaanbod van de middelbare scholen in de regio. Daar komt bij, aldus het college, dat het ondernemende onderwijsconcept bij uitstek past bij het nieuwe, duurzame en multifunctionele schoolgebouw dat de gemeente wil realiseren op de Hocras-locatie.

De RvT en het bestuur onderkennen dat met de plannen een grote verandering op komst is. Echter, er is een grote noodzaak om nieuw toekomstperspectief te bieden en om de trend van dalende leerlingeninstroom op vooral het Willem de Zwijger College te keren. Dit is in het belang van alle leerlingen, medewerkers en overige stakeholders. In de afgelopen tijd is het voor het bestuur en de RvT extra duidelijk geworden dat de docenten de overige medewerkers massaal achter de plannen staan. Dit sterkt het bestuur en de RvT in hun vertrouwen dat ze met deze richting een goede keuze maken voor toekomstbestendig onderwijs voor leerlingen in Gooise Meren.

Uit de krant