Afbeelding

Stedenband met Valasske Mezirici wordt ontbonden

Politiek

BUSSUM - De stedenband tussen Bussum en Valasske Mezirici wordt ontbonden. Dat gaat de gemeente aan de bestuurders van het Tsjechische stadje laten weten. De gemeenteraad praat er komende maand over.

De gemeente kent momenteel twee stedenbanden. Bussum dus met Valasske Mezirici, Naarden met Uhersky Brod. Het behouden van twee stedenbanden kost volgens de gemeente teveel geld en teveel werk.

De stedenband met Valasske Mezirici wordt ontbonden omdat er de laatste jaren nog maar beperkt contact was. De stedenband werd enkele jaren geleden al deels afgebouwd. Toch had het bestuur van het stadje graag gezien dat de stedenband de komende jaren voortgezet werd. Een jaar geleden deed het daartoe al een verzoek. 

Bussum heeft stadje veel geholpen
Bussum heeft de bewoners van Valasske Mezirici de afgelopen kwart eeuw veel geholpen. Dat begon met het opbouwen van het plaatsje na het optrekken van het IJzeren Gordijn. De jaren daarna werd er van alles gedaan om onder meer het verkeer, scholen en de zorg voor bewoners van het stadje te verbeteren. Er werd eveneens geholpen met de wederopbouw van getroffen bewoners na een watersnoodramp ongeveer 20 jaar geleden. 

Naarder stedenband wordt wel doorgezet
De gemeente zet de Naarder stedenband met Uhersky Brod wel door. Deze stedenband leeft nog enorm. Dat heeft vooral te maken met Jan Amos Comenius. De veel vereerde belangrijke Tsjech werd voor zover bekend geboren in Uhersky Brod en ligt begraven in Naarden. Daarom hebben Naarden en Uhersky Brod een warme band en zullen de steden voor altijd verbonden blijven. 

Er gebeurt elk jaar nog veel vanwege de stedenband, van herdenkingen vanwege Comenius tot culturele uitwisselingen. 

De gemeente laat Uhersky Brod wel weten dat de stedenband de komende jaren wat haar betreft beperkt blijft tot activiteiten rond Comenius. Verder wordt er niets op touw gezet. 

Uit de krant