Afbeelding

Gemeenten houden zorgen om geldzaken Muiden

Politiek

BUSSUM - Hoe zal het lopen met het geld als Naarden, Bussum en Muiden gaan fuseren? De drie gemeenten willen hun triohuwelijk doorzetten, maar Bussum en Naarden zitten niet te wachten op de Muider bruidsschat in de vorm van een torenhoge schuld. Afgelopen maandag werd dat nog eens uitvoerig besproken tijdens de vergadering van de drie gemeenteraden.

De Naardense fractievoorzitter Vroom van D66 wil graag een onafhankelijk juridisch oordeel over het nieuwe huwelijkscontract oftewel wetsontwerp voor de fusie. Wethouder Adriani uit Naarden, die hierover gaat, wil liever een toelichting van het ministerie. Juristen van de gemeenten Naarden en Bussum hebben het al bestudeerd, maar hun oordeel is nog niet gepubliceerd. Adriani zal binnen ongeveer twee weken laten weten of hij er nog een jurist van buiten bij haalt.

Adriani sprak overigens tevreden over de inspanningen van Muiden om dit probleem op te lossen maar geeft toe dat er nog wel enkele 'rafelrandjes' aan zitten. Maar het onafhankelijk Bussums raadslid Henzen noemt dit Muidense probleem een 'woekerpolis' en 'Griekse toestanden'. Ook Hart voor Bussum en de Gooise Ouderen Partij willen niet verantwoordelijk zijn voor wat er te gebeuren staat. Het CDA wil een vangnet voor de mogelijke schadeclaim in de wet. GroenLinks Bussum wijst erop dat het niet alleen gaat om een eventuele schuld die opeens via Muiden in Bussum terechtkomt, maar om alle inwoners van alle drie de gemeenten, die ieder even sterk getroffen kunnen worden.

Uit de krant