Drummen onder leiding van drumdocent Sam Kemner.
Drummen onder leiding van drumdocent Sam Kemner. Foto: De Gooische Muziekschool

Klein leerorkest bij Sint Vitusschool door De Gooische Muziekschool

Onderwijs & wetenschap

BUSSUM - “Onze muziekschool mag een geweldig mooi muziekproject uitvoeren op de Sint Vitusschool in Bussum.Een uniek project waarbij we kinderen in aanraking brengen muziekinstrumenten, ze vaardigheden aanleren en nog belangrijker, ze spelen samen in een orkest! Het project is een beknopte variant van het concept Leerorkest en heeft dezelfde ingrediënten.” Dat zijn de enthousiaste woorden van Coen Schimmel, directeur De Gooische Muziekschool. 

Het leerorkest is een fenomeen dat gestart is in Amsterdam en inmiddels zeventien jaar bestaat. Dit concept maakt van basisschoolgroepen een heus orkest en heeft grote sociale impact binnen de scholen. De Gooische Muziekschool heeft al tien jaar geleden, naar voorbeeld van dit leerorkest, een beknopte variant gemaakt en brengt zo vele kinderen in het Gooi in aanraking met het bespelen van muziekinstrumenten.

Popvariant

De Sint Vitusschool in Bussum heeft het idee ook omarmd en laat haar leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 deelnemen aan dit orkestproject. De school heeft gekozen voor de popvariant waarbij de kinderen gaan spelen op drums, piano, gitaar en gaan zingen. In zes weken tijd leren de leerlingen oriënteren, verkennen, vaardigheden en samenspelen. Tot slot geven ze een concert. Leerlingen en leerkrachten zijn razend enthousiast. Ook directeur Marjon Dries geniet van nog meer muziek in haar school. “Geweldig om te zien hoe de kinderen hiervan genieten. De focus tijdens het bespelen van de instrumenten en de blije gezichten als de oefening goed is gegaan. Yes, ik kan het!!’ hoorde ik een van de kinderen zeggen”. Directeur Dries hoopt dat de Sint Vitusschool in 2024 met een echt Leerorkest kan starten.

Het orkestproject wordt op donderdag 21 december afgerond met een concert voor de ouders en familie. Het orkestproject is mede mogelijk gemaakt door subsidie vanuit de regeling Cultuur met Kwaliteit van de gemeente Gooise Meren en provincie Noord-Holland. De Gooische Muziekschool gaat in 2024 dit project op nog veertien basisscholen in het Gooi uitvoeren. 

Uit de krant