Afbeelding

Gemeente gaat AED-netwerk checken

Zorg & gezondheid

GOOISE MEREN - Er gaat onderzoek gedaan worden naar hoeveel automatische externe defibrillators (AED) de gemeente telt en welke mensen met deze apparaten overweg kunnen. Dat gebeurt op voorspraak van het CDA. 

De gemeente gaat dat onderzoek doen nadat het CDA van buurtpreventieverenigingen te horen heeft gekregen dat er zorgen leven over het aantal beschikbare AED's, waarmee mensen gereanimeerd kunnen worden. Veel openbare gebouwen hebben zo'n AED hangen, maar de meeste gebouwen zijn niet 24 uur per dag open. 

AED van levensbelang
Het CDA noemt het van levensbelang dat er binnen zes minuten een AED ter plaatse kan zijn om een persoon te reanimeren. Dat heeft er mee te maken dat de hulpdiensten zelf vaak meer dan zes minuten nodig hebben om ter plaatse te komen. Burgers die met een AED om kunnen gaan kunnen dus veel sneller eerste hulp verlenen. Deze mensen krijgen van de alarmcentrale een melding als er in de buurt een persoon gereanimeerd moet worden. 

De gemeente gaat nu dus onderzoeken waar deze AED's hangen en hoeveel bewoners er mee om kunnen gaan. Er worden vooralsnog geen extra AED's geplaatst. 

Uit de krant