Joke Lanphen wil een signaal afgeven en drinkt in januari geen alcohol.
Joke Lanphen wil een signaal afgeven en drinkt in januari geen alcohol. Foto: Milou Welsink

Een maand geen druppel alcohol: met IkPas ga je de uitdaging aan met jezelf

Zorg

HILVERSUM - Ruim acht op de tien inwoners van 19 jaar en ouder in ‘t Gooi en de Vechtstreek drinken weleens alcohol. Hoger dan het landelijk gemiddelde en niet gezond. Joke Lanphen, wethouder, regionaal aanjager alcoholpreventie en voormalig huisarts doet daarom in januari mee met IkPas. “Een hele maand geen druppel alcohol om een signaal af te geven aan alle inwoners in ‘t Gooi en de Vechtstreek en om te onderzoeken wat dit met mij doet.” 

De traditionele nieuwjaarsreceptie in de BEL-gemeenten is haar eerste vuurproef, verwacht Lanphen, maar ook het moment wanneer je moe thuiskomt na een dag hard werken. “Voor mij is een glaasje wijn dan een soort beloning. Iets dat je verdient. Eigenlijk heel raar, want er zijn genoeg andere manieren om waardering voor jezelf te hebben.” 

Ze gaat haar ‘dry january’ volhouden, verzekert de Blaricumse. “Het drinken van alcohol is een gewoonte en gewoontes kun je afleren.” 

Stress
Er zijn genoeg redenen om even met alcohol te minderen. Uit onderzoek blijkt dat alcohol, naast een hogere bloeddruk en een grotere kans op een hartinfarct, ook het risico op kanker of levercirrose verhoogt. En hoewel veel mensen denken dat drank rust brengt, levert het juist meer spanning op. Dit komt omdat de lever voorrang geeft aan de afbraak van giftige stoffen en daardoor alcohol eerder opruimt dan het stresshormoon cortisol. 

Verder heeft alcohol een negatieve invloed op de nachtrust en werken de hersenen na het drinken van één of twee glazen al anders dan normaal. Zeker voor het jonge brein is drank erg schadelijk. Lanphen: “Ouders onderschatten dit. Ze zouden meer dan nu gebeurt het goede voorbeeld moeten geven.”

Korsakov
Hoe meer en vaker iemand drinkt, hoe groter de schade. Als arts - het werk dat ze in mei dit jaar heeft ingeruild voor het wethouderschap - bezocht Lanphen Juliana Oord, de kliniek in Laren waar veel mensen met de alcoholziekte Korsakov zijn behandeld. “Dan zie je dat alcohol echt meer kapot maakt dan je lief is.”

Ook Albertine Wierbos weet wat alcohol met mensen kan doen. Voor haar huidige baan als beleidsadviseur gezondheid werkte zij in de verslavingszorg. In januari ‘past’ zij minimaal een maand. “Ik drink niet veel, maar ik vind het goed om er weer eens bewust bij stil te staan. Het is niet de eerste keer dat ik een maand stop. Een keer is het niet gelukt, maar in andere jaren heb ik het stoppen kunnen verlengen tot zes maanden. Mijn ervaring is: hoe langer je het kunt uitstellen, hoe gemakkelijker het wordt.”

Zwakke momenten
Dat laatste klopt, beaamt Lanphen. “Voor de meeste mensen is het veranderen van gedrag de grootste uitdaging en dat duurt zo’n drie maanden.” Ze tipt deelnemers van IkPas om iets anders te zoeken voor zwakke momenten. “Zelf vervang ik de alcohol door thee. Voor mij werkt dat goed.”

Wie zich inschrijft op IkPas.nl krijgt voldoende ondersteuning bij de uitdaging om niet te drinken. Er is een IkPas-coach die vragen beantwoordt en een forum om ervaringen uit te wisselen. Hoewel het maar om een maand alcoholvrij gaat, werkt het aangaan van deze uitdaging wel. Zo is 58 procent van de deelnemers zich na afloop meer bewust van hun alcoholgebruik en drinkt 30 procent van de ondervraagden na zes maanden minder dan voor de pauzeperiode.

Joke Lanphen spreekt als voorzitter van het regionale portefeuillehoudersoverleg gezondheid en ondersteuning namens al haar collega-wethouders. Of ze hen ook meekrijgt voor een maand ‘passen’, is de vraag. Aan haar zal het niet liggen. “Ik ga het zeker ter sprake brengen in ons eerstvolgende overleg.”

Uit de krant