Planner Anita van der Vegte. Vervoer Gooi en Vechtstreek zoekt chauffeurs voor het leerlingenvervoer. Interesse? vervoergv.nl/solliciteren.
Planner Anita van der Vegte. Vervoer Gooi en Vechtstreek zoekt chauffeurs voor het leerlingenvervoer. Interesse? vervoergv.nl/solliciteren. Foto: Vervoer Gooi en Vechtstreek

‘De ritten zijn altijd gezellig. Kinderen kiezen nummers van mijn Spotifylijst’

Zorg

GOOISE MEREN - Vaak besteden gemeenten het vervoer van leerlingen uit. De zeven regiogemeenten in Gooi en Vechtstreek hebben ervoor gekozen om zelf het leerlingenvervoer te organiseren. Planner Anita van der Vegte en chauffeur-moeder Lysanne zien de voordelen: ouders zijn blij met het persoonlijke contact en ook chauffeurs rijden graag voor Vervoer Gooi en Vechtstreek. 

Vervoer Gooi en Vechtstreek is de eerste gemeentelijke organisatie in Nederland die het vervoer van leerlingen zelf organiseert én uitvoert. De zeven regiogemeenten hebben deze taak in eigen beheer genomen om het vervoer efficiënter, duurzamer en weer persoonlijk te maken. Naast het leerlingenvervoer verzorgt Vervoer Gooi en Vechtstreek sinds 1 januari ook het Wmo-vervoer in de regio.

Speciaal onderwijs

Anita van der Vegte plant elke dag 125 chauffeurs in om 650 kinderen veilig en snel op school te krijgen. “Deze kinderen gaan naar het speciaal onderwijs en dat ligt meestal niet om de hoek”, legt ze uit. “Daarom halen we ze op met een busje of auto.” De meeste ritten gaan naar scholen in de regio, maar ook verder weg is onderwijs waar leerlingen naartoe moeten. Van der Vegte: “Eén jongen gaat dagelijks naar het Kentalis Comaps College in Sint-Michielgestel. Dit is voortgezet onderwijs voor leerlingen die slechthorend of doof zijn.”

Lysanne woont in Nederhorst den Berg en heeft een zoon die gebruikmaakt van het leerlingenvervoer. Sinds dit schooljaar vervoert ze hem zelf. De tip om te solliciteren kreeg ze van de chauffeur die haar zoon tot vorig jaar vervoerde. “Ik nam op vrijdag contact op en kon de dinsdag daarop met de opleiding beginnen”, blikt ze terug. “Er was precies nog één plek over.” Zij rijdt nu dagelijks haar zoon en zeven andere kinderen naar scholen in Hilversum. Om half acht haalt ze de kinderen op om rond half negen een rondje langs de verschillende scholen te kunnen maken. “Ik begrijp de zorgen van ouders”, zegt ze. “Als moeder weet ik bijvoorbeeld dat het belangrijk is om de jongere kinderen tot aan de klas te brengen.” Persoonlijk vindt ze het erg fijn dat haar zoon nu korter in het busje zit. “Ik haal de kinderen rond half drie weer op en een uur later zijn we thuis. De ritten maak ik zo gezellig mogelijk: de kinderen mogen nummers kiezen van mijn Spotifylijst. Naast deze baan heb ik de zorg voor mijn gezin en een paard. Dat is prima te combineren.”

Zij rijdt in één van de zeventig elektrische Opel Vivaro’s van Vervoer Gooi en Vechtstreek die Van der Vegte dagelijks inplant. Haar dag begint met het op weg helpen van de chauffeurs. “Ik zorg ervoor dat zij de routes hebben en dat er een vervangende chauffeur is bij ziekte. Als dat niet lukt, bel ik de ouders om te overleggen.” Zeker nu het nieuwe gemeentelijke vervoerbedrijf net is opgestart, maakt het hoofd Planning lange dagen. “Gelukkig zie ik dat we nu in een rustiger vaarwater komen. Mijn ervaring is dat na de herfstvakantie het stof is neergedaald”, klinkt het geroutineerd.
Ouders zijn in het algemeen tevreden over de dienstverlening, merkt ze. “De lijnen zijn korter: als zij bellen krijgen ze direct mij of mijn collega aan de telefoon. Wij zijn een kleine organisatie en kennen de namen van hun kinderen en weten waar ze naar school gaan. Dat is voor iedereen prettiger.”

Van der Vegte probeert zo veel mogelijk tegemoet te komen aan wensen van ouders zonder de realiteit uit het oog te verliezen. “Ouders hebben de zorg over een of twee kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan. Ik ben verantwoordelijk voor 650 leerlingen die op tijd op school willen zijn. Dat betekent dat ik alle belangen moet afwegen. Gelukkig begrijpen de meeste ouders dit wel. We krijgen geregeld complimenten.”

Uit de krant