Innovatieve technologie in met oog op groeiende en complexere zorgvraag in toekomst

Zorg

NAARDEN - Vivium Zorggroep en Velicus hebben vanuit het programma SO-GVA (Specialist Ouderengeneeskunde in toekomstperspectief - Gooi/Vechtstreek/Almere) de handen ineengeslagen voor een groot praktijkonderzoek met de HoloLens: een soort bril waarmee de arts op afstand mee kan kijken met de verpleegkundige en de cliënt. 

Vivium Zorggroep is de eerste ouderenzorgorganisatie in Nederland die volop experimenteert met dit innovatieve apparaat. In een toekomst waarbij er meer kwetsbare patiënten op meer (kleine) locaties en zelfs thuis zullen wonen en medische zorg van de specialist ouderengeneeskunde nodig hebben, is de inzet van technologie onmisbaar om aan deze vraag te kunnen blijven voldoen. 

Groot voordeel is dat de zorgprofessional tijdens ANW (avond-, nacht- en weekenddiensten) bij een zorgvraag de specialist kan inbellen en deze virtueel over de schouder meekijkt. De zorgprofessional heeft de handen vrij om benodigde handelingen uit te kunnen voeren. De specialist kan op afstand ondersteunen bij lichamelijk onderzoeken, eventuele medische handelingen en de extra klinische blik bieden. Voor optimale bewegingsvrijheid en veiligheid wordt in dit onderzoek gewerkt met de Microsoft HoloLens in combinatie met Dynamics 365 Remote Assist.

HoloLens

De HoloLens is een multi-inzetbaar apparaat dat vergelijkbaar werkt als een laptop en dus net een beetje anders is dan een Virtual Reality bril of smartglasses. De HoloLens maakt gebruik van Windows 10 en biedt alle gemakken van deze bekende software. Het apparaat projecteert digitale 3D-objecten in de eigen omgeving. Je ziet dus de werkelijke wereld om je heen, verrijkt met digitale elementen. Je bestuurt dit alles met je eigen handen en is er geen extra controller of muis nodig.

Je kunt ook gebruik maken van verschillende, bestaande applicaties die je via de Microsoft Store kan downloaden zoals de CPR+ reanimatie cursus van Velicus. Bij de pilot met Vivium is gekozen voor Dynamics Remote Assist. Met name omdat dit programma geoptimaliseerd is voor de HoloLens en ook geïntegreerd is met Microsoft 365. Dit betekent dat je via Remote Assist kan bellen naar een collega en deze het gesprek ontvangt in Microsoft Teams. Op deze manier kan de zorgprofessional eenvoudig een collega specialist inbellen voor ondersteuning.

Meerwaarde

De resultaten smaken naar meer. “We zien voor de toekomst zeker een meerwaarde in de kwaliteit van onze medische en verpleegkundige zorg”, aldus Ellen Vreeburg, specialist ouderengeneeskunde en manager behandelzaken GRZ Naarderheem Vivium Zorggroep. “Zo zijn we recent gestart met een pilot met de wondverpleegkundige en vaatchirurg van Tergooi en hoeven onze patiënten niet meer naar het ziekenhuis. In 2021 gaan we verder met het scholen van zoveel mogelijk verzorgenden op de kleine locaties, onze arts-assistenten en SO’s. Ook in het kader van opleiden blijven we de mogelijkheden verkennen.”

Bekijk de video voor een impressie. De video is gemaakt door studenten van de Hogeschool van Amsterdam in opdracht van Vivium en Velicus en is onderdeel van het project SO-GVA HoloLens in de zorg.


Uit de krant