Marc Sijms, één van de koks van Naarderheem, neemt de BioDigester 50 in gebruik.
Marc Sijms, één van de koks van Naarderheem, neemt de BioDigester 50 in gebruik. Foto: PR

Naarderheem zet etensresten om in groen gas en plantenvoeding

Zorg

NAARDEN - Vivium Naarderheem neemt als eerste zorggroep in Nederland de BioDigester 50 in gebruik. Dit innovatieve apparaat zet bioafval zoals groenten, fruit en etensresten om in nieuw groen gas en hoogwaardige plantvoeding. 

De direct inzetbare energie vormt een duurzaam en gratis alternatief voor aardgas in de bestaande locatie van Naarderheem en zal worden meegenomen naar de toekomstige nieuwbouw. “Dit initiatief past perfect in onze duurzaamheidsdoelstellingen en de verantwoordelijkheid die wij voelen om ons steentje bij te dragen aan inclusief werkgeverschap”, aldus Maureen Staal, locatiemanager bij Vivium Naarderheem. 

Het Naarderheem is in Nederland voorloper in in Geriatrische Revalidatiezorg; revalidatie voor ouderen. Jaarlijks revalideren er ongeveer 800 mensen na een orthopedische ingreep, een beroerte of andere klachten. Ook biedt Naarderheem behandel intensieve zorg zoals bij cliënten met dementie of Parkinson. Er is veel aandacht voor een gezonde leefomgeving. 

Wajong-medewerker

Momenteel wordt onderzocht of de dagelijkse werkzaamheden met betrekking tot de BioDigester straks uitgevoerd kunnen worden door een Wajong-medewerker. “Naarderheem biedt volop kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die zich nuttig willen maken”, aldus Staal. “Bijvoorbeeld als medewerker cliëntvervoer, administratieve ondersteuning bij de behandelvakgroep of in de keuken.’

Uit de krant