Dochter Jasmijn mocht van moeder Dineke Soer het werkboekje 'Rookvrij is de Kunst' alvast uitproberen.
Dochter Jasmijn mocht van moeder Dineke Soer het werkboekje 'Rookvrij is de Kunst' alvast uitproberen. Foto: Bob Awick

Met eigen poster kunnen kids laten zien dat zij liever rookvrij opgroeien

Zorg

BUSSUM - Kinderen die anderen zien roken, gaan zelf ook eerder roken. Alle reden dus om kinderen rookvrij te laten opgroeien. “Zij zijn het daar zelf ook helemaal mee eens”, zegt Marlou Hensen, adviseur Gezondheidsbevordering van de GGD. “Toch blijkt uit onderzoek telkens weer dat kinderen dit niet durven te zeggen. Hoog tijd dus om de jeugd hierin een stem te geven door hen zelf een poster te laten maken.”

Welke leuke, vrolijke, gezonde dingen kunnen rokers doen in plaats van een sigaret opsteken? Met als motto ‘Rookvrij is de Kunst’ daagt de GGD Gooi en Vechtstreek samen met Versa Welzijn, Singer Laren en het Grafisch Atelier in Hilversum kinderen van 8 tot en met 12 jaar uit om een poster te ontwerpen. Om zo zelf te laten zien dat zij liever rookvrij opgroeien.

Posterwedstrijd

Kinderen die aan de slag willen met deze opdracht kunnen een startpakket ophalen bij het Kinderwerk van Versa Welzijn of bij Singer Laren. Het pakket bestaat uit een werkboekje met uitleg over de wedstrijd, maar bevat ook veel tips. Waar moet je op letten als je een poster vormgeeft? Hoe kom je op goede ideeën?
Daarnaast zit er in het pakket een A3-vel voor de poster, knipvellen, plakletters, gekleurd papier en stiften. Het werkboekje downloaden kan ook op rookvrijegeneratiegv.nl of singerlaren.nl.
Uit alle inzendingen die uiterlijk 9 mei binnen moeten zijn, selecteert de jury de twaalf allermooiste ontwerpen voor de expositie die - als dit kan - 30 mei feestelijk opent in Singer Laren. De posters zijn daarnaast te zien op reclameborden langs de straten in Gooi en Vechtstreek.

Behalve eeuwige roem ligt er voor de twaalf winnaars een creatieve workshop in het Grafisch Atelier in Hilversum in het verschiet.
Dineke Soer, kunstenaar en medewerker bij Singer Laren, heeft samen met vormgever Petra Warrink het werkboekje geschreven. “De ervaring van het maken, de fun van de beleving: dat is de grootste prijs die je iemand kan meegeven en met dat idee hebben wij het boekje ook gemaakt”, zegt ze. “De leukste ontwerpen ontstaan als je jezelf prikkelende vragen stelt. Met een ‘inspiratiespin’ wil ik kinderen verleiden om op een originele en creatieve manier naar rookvrij te kijken. Welk dier vindt roken vervelend? is bijvoorbeeld een inspirerende vraag om mee aan de slag te gaan.”

Dochter Jasmijn mocht als proefkandidaat al met het werkboekje aan de slag. De scholiere uit groep 6 is enthousiast. “Ik heb een poster gemaakt van een meisje dat een banaan eet met paarse in plaats van grijze rookwolken”, klinkt het vrolijk. En ja, ze gaat meedoen met de wedstrijd, maar dan wel met een nieuw ontwerp. Zo leuk is de opdracht wel.

Rookvrije speeltuin

Het liefst had het Kinderwerk de werkboekjes in de klassen zelf uitgedeeld, maar dit is door corona niet mogelijk, zegt Kati Lipusz van Versa Welzijn. Zij hoopt ze wel te kunnen verspreiden tijdens de activiteiten van het Kinderwerk op woensdagmiddag. Uit ervaring weet Lipusz hoe waardevol rookvrij opgroeien is. “De speelplek aan de Neuweg in Hilversum was in 2018 de eerste openbare rookvrije speeltuin”, haalt ze herinneringen op. “Dat hebben we samen met de kinderraad voor elkaar gekregen. In het begin aarzelde de buurt, maar nu is iedereen er blij mee.”

Bewustwording

Zij hoopt dat de posterwedstrijd op een positieve manier bijdraagt aan rookvrij opgroeien. “Het is zeker niet de bedoeling om rokers terecht te wijzen. Het gaat om de bewustwording. Rokers en niet-rokers moeten dit samen doen.”

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Skatepark West in Muiden eindelijk open Algemeen gisteren
Afbeelding
BrinkPop Muiderberg groot succes foto’s 4 jul, 09:53
Logo
Afbeelding
Catherine Keyl opent nieuwe couveuseruimte Open dag Vogelhospitaal Naarden groot succes: jonge vogels zitten er weer warmpjes bij Natuur en Milieu 4 jul, 09:33
Afbeelding
Beach Event Muiderberg: 72 kids genieten volop foto’s 4 jul, 09:00
Afbeelding
‘Nardinc wijkt uit’ bij Utrechtse Poort Cultureel 3 jul, 16:26
Afbeelding
Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland: ‘Alle kinderen een zwemdiploma!’ Algemeen 3 jul, 16:16
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring De schrijvende buurvrouw van Jan Veth Algemeen 3 jul, 11:30
Afbeelding
Auto en trein in botsing bij overweg Spiegelstraat 112 3 jul, 09:15
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief