Afbeelding
Foto: Tergooi

Tergooi-kinderarts Frans Plötz benoemd tot bijzonder hoogleraar in Amsterdam UMC

Zorg

GOOISE MEREN - Prof. dr. Frans Plötz, kinderarts in Tergooi, is benoemd tot bijzonder hoogleraar in de algemene kindergeneeskunde in het Emma Kinderziekenhuis - Amsterdam UMC (locatie AMC). Hij gaat er een dag in de week aan de slag.

Een bijzondere benoeming voor een arts in een algemeen ziekenhuis. Centraal in zijn hoogleraarschap staat zorgevaluatie. Daarbij wordt systematisch onderzocht hoe geleverde zorg verbeterd kan worden. Met zorgevaluatie in de kindergeneeskunde is Tergooi koploper in Nederland.

Frans Plötz: “We willen graag dat iedereen in Nederland de beste zorg krijgt, maar dan moeten we weten welke zorg, voor welke patiënt, op welk moment het meest gepast is. Vaak weten we dit niet omdat het nog onvoldoende is onderzocht. Om dat uit te zoeken is evaluatieonderzoek nodig naar de meerwaarde van bestaande zorg. We noemen dat zorgevaluatie.”

Uniek en vernieuwend

De komende jaren wordt in Nederland zorgevaluatie een vast onderdeel van patiëntenzorg. Ook verzekeraars zullen in hun onderhandelingen met ziekenhuizen steeds meer kijken naar de zogenoemde zinnige zorg. Dit gebeurt om de zorg betaalbaar te houden. Plötz: “Het is uniek en vernieuwend dat wij in Tergooi op het gebied van kindergeneeskunde met zorgevaluatie aan de slag kunnen. Onderzoek, onderwijs en zorg sluiten naadloos op elkaar aan. Ik vind mijn hoogleraarschap een mooie erkenning van een academisch medisch centrum voor een kinderarts die verbonden is aan een algemeen ziekenhuis. Zo’n benoeming komt echt maar zelden voor.”

Systematische verbetering en evaluatie

Als hoogleraar kan Plötz ervoor zorgen dat zorgevaluatie is ingebed in het onderwijs aan de dokters van de toekomst. Omdat hij zijn kennis en ervaring ook bij andere specialismen inzet, heeft de patiëntenzorg in Tergooi er meteen wat aan. “Co-assistenten en arts-assistenten in ons ziekenhuis kunnen daar nu al van profiteren. En daarmee wordt de zorg voor onze patiënten beter. Het is uiteindelijk mijn bedoeling dat systematische evaluatie en verbetering al wordt bijgebracht tijdens de studie van medische studenten en uiteindelijk leidt tot een verandercultuur in de medische omgeving. Dat elke dokter het vanzelfsprekend vindt dat de door hem of haar ingezette diagnostiek en behandeling wetenschappelijk is onderbouwd.”

Inzicht in effect van medisch handelen

Plötz deelt ook zijn kennis met de huisartsen in de regio, bijvoorbeeld via het programma Zorg Dichterbij. “Zo onderzoeken we momenteel bijvoorbeeld welke diagnostiek en therapie zinvol is bij chronische buikpijn- en hoofdpijnklachten bij kinderen. Zorgevaluatie is belangrijk omdat ieder kind, op ieder moment, op elke plek, de best onderbouwde zorg verdient. Ik vind dan ook dat iedere dokter/zorgverlener inzicht moet hebben in zijn of haar medisch handelen en het effect daarvan op het kind en diens verzorgers.” 

Personalia

Plötz: “Voor mij persoonlijk verandert er met mijn benoeming als hoogleraar niet zoveel. Vanuit een intrinsieke nieuwsgierigheid heb ik me altijd beziggehouden met onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg. Dat zal ik ook blijven doen.”
Prof. dr. Frans Plötz (1964) werkt sinds 2011 in Tergooi en is hoogleraar Zorgevaluatie algemene Kindergeneeskunde in het Emma Kinderziekenhuis – Amsterdam UMC. Hij heeft meer dan tweehonderd wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan en is tevens instructeur kinderreanimatie (APLS).


Uit de krant