Afbeelding
Foto:PR

Zorgorganisaties in regio vragen aandacht voor veilig bezoek tijdens komende feestdagen

Zorg

BUSSUM - In een gezamenlijke advertentie, die deze week in de regionale huis-aan-huisbladen verschijnt, vragen alle zorgorganisaties in de regio Gooi en Vechtstreek om medewerking en begrip voor de regels voor veilig bezoek tijdens de feestdagen. Dit alles heeft natuurlijk te maken om besmetting van COVID-19 te voorkomen.

De zorgorganisaties vertalen de landelijke richtlijnen naar maatregelen ter bescherming van de bewoners, cliënten en zorgmedewerkers. Daarbij maken zij iedere keer de afweging tussen veiligheid en welzijn en hanteren zij de richtlijnen van het RIVM. Daarnaast voorziet de GGD de zorgorganisaties in specifieke situaties van adviezen. Cliëntenraden worden betrokken in te maken afwegingen en wekelijks stemmen de organisaties de situaties en te nemen maatregelen regionaal met elkaar af. 

Afspraken

Binnen alle organisaties gelden afspraken over het aantal mensen dat op bezoek mag komen en over de bezoektijden. Contactpersonen van bewoners ontvangen deze afspraken van de betreffende organisatie of vinden deze informatie op hun website. De afspraken kunnen per organisatie verschillen, bijvoorbeeld omdat de huizen anders ingericht zijn. Naasten worden ook verzocht om gewenst bezoek met elkaar af te stemmen. Dit zal gedurende de kerst lastiger zijn dan normaal.

Kerstdagen

Om besmetting te voorkomen, wordt bezoek van bewoners aan familie of vrienden ontraden. Wanneer bewoners toch bij familie op bezoek willen gaan, kunnen organisaties daar voorwaarden aan verbinden. Hiermee houden zij het risico van het meenemen van het virus naar de verzorgingshuizen zo klein mogelijk. Ook deze regels worden met contactpersonen van de bewoners gedeeld of staan op de website van de betreffende organisatie. Het is tegen de natuur van alle zorgorganisaties om de bewegingsvrijheid of het bezoek aan de bewoners te beperken, maar het is noodzakelijk. De organisaties doen er alles aan om voor de bewoners de feestdagen toch zo fijn mogelijk te maken. Tijdens de kerstdagen geldt voor mensen thuis een maximum van drie bezoekers per dag. Op overige dagen geldt een maximum van twee bezoekers per dag. Thuiszorgorganisaties vragen naasten om ook tijdens de kerstdagen bij deze groep extra voorzichtig te zijn met bezoek. 

Landelijke richtlijnen

In het algemeen blijven de zorgorganisaties het belang van de landelijke richtlijnen onder de aandacht brengen. Blijf alert. Kom niet op bezoek als u lichte klachten heeft of nauw in contact bent geweest met iemand die positief is getest. Uiteraard komt u ook niet als u positief bent getest of in afwachting bent van een testuitslag. Houd bij een bezoek altijd anderhalve meter afstand en was zorgvuldig en vaak uw handen. Voor informatie over het corona virus kunt u terecht op www.ggdgv.nl of het corona callcenter 035-6926400.

Uit de krant