Afbeelding
Foto: Pixabay

Bezorgde Rolien Bekkema (PvdA) stelt vragen over inkoop van jeugdzorg

Zorg

BUSSUM - PvdA-fractievoorzitter Rolien Bekkema hoopt vanavond antwoord te krijgen op vragen over de inkoop van jeugdzorg. “Het lijkt de PvdA relevant om in de raadsvergadering een reactie te krijgen van de nieuwe voorzitter van de portefeuille Jeugd in de Regio, wethouder Hendriks.”

Zorgaanbieders geven namelijk aan dat de Regio Gooi en Vechtstreek te lage tarieven wenst te betalen voor specialistische zorg in vergelijking met andere regio’s. “Zij hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Regio, teneinde ook komend jaar de specialistische zorg te kunnen leveren aan onze kwetsbare kinderen, voor een reëel tarief”, aldus Bekkema.

De PvdA vindt het alarmerend dat deze zorgaanbieders aangeven dat er meer over geld gesproken wordt dan over de samenwerking en de hulp aan kwetsbare kinderen in de regio. “Ook geven zij aan dat door gebrek aan constructieve samenwerking de zorg niet optimaal is. Onze regio kent bijvoorbeeld een hoog aantal uithuisplaatsingen.”

Vragen
Omdat de PvdA zich hierover zorgen maakt, stelt Bekkema de volgende vragen:

Vraag 1: Klopt het beeld wat deze zorgaanbieders schetsen met betrekking tot de lage tarieven die de Regio Gooi en Vechtstreek wenst te betalen voor specialistische zorg aan onze jeugd? En klopt het dat de tarieven die onze regio wil hanteren, afhangende van de rechtszaak, lager zijn dan overige regio’s? Zo ja, waarom hanteren wij deze lage tarieven?

Vraag 2: De zorgaanbieders maken zich zorgen dat de gesprekken tussen hen en de regio de laatste jaren alleen nog maar gaan om het geld, en niet om de inhoud, te weten de kinderen met een zorgbehoefte in onze regio. Herkent u zich in dit beeld? En hoe verhoudt dit zich met de woorden van de portefeuillehouder die ons keer op keer heeft verzekerd dat de vraag (lees: kinderen) leidend zijn en niet kosten?

Vraag 3: De portefeuillehouder is sinds kort voorzitter van het portefeuilleoverleg Jeugd en Onderwijs namens de Regio. Wat is hij van plan om te gaan doen om de verhoudingen tussen de zorgaanbieders en de Regio te verbeteren/normaliseren? Is hij van plan om te pleiten in de regio om reële, en dus hogere tarieven voor specialistische zorg te bieden? Zo nee, waarom niet?

Uit de krant