Tergooi zond gisteren een informatieve live-uitzending uit over hoe het er nu in het ziekenhuis er aan toe gaat.
Tergooi zond gisteren een informatieve live-uitzending uit over hoe het er nu in het ziekenhuis er aan toe gaat. Foto: Tergooi
video

Live-uitzending Tergooi: 'Je ziet ook duidelijk angst in de ogen van patiënten'

Zorg corona

REGIO "Normaal loop ik vrolijk de afdeling op, nu moet ik nadenken, een heel pak aan en ook zo patiëntenkamers binnen. Dan schrikken patiënten toch wel, want je ziet eruit als maanmannetje van mars", vertelt verpleegkundige Eefje Hovius in de live-uitzending van Tergooi die gisteren online werd uitgezonden en hier te bekijken is. 

"Soms maak ik een praatje over een foto op het kastje om te laten zien dat er een mens in het pak zit. Het is voor hen ook overweldigend, niet alleen voor ons. Zo'n pak creëert afstand. Je ziet ook duidelijk angst in de ogen van patiënten. Ik zeg dan wel eens 'ik glimlach heel hard naar u, maar u ziet het niet'", gaat ze verder.

Cliëntenraad
Het gesprek waar ze aan deelneemt is op initiatief van de cliëntenraad van Tergooi door het ziekenhuis verzorgd. Voorzitter Dion Zoontjens van die Cliëntenraad zit ook aan de gesprekstafel. "Ik werk niet voor het ziekenhuis, maar behartig de belangen van patiënten en hun familie. Daarom stel ik al die vragen hier. De taal die hier gesproken wordt, moet begrijpelijk zijn voor iedereen. Er wordt af en toe toch wat vakjargon gebruikt."

Aan de tafel zitten ook nog Wencke Fassbender, die als woordvoerder het gesprek leidt, Janneke Brink, de tijdelijke voorzitter van de raad van bestuur, intensivist en voorzitter van de medische staf Eline van Slobbe, René Stumpel van GGD Gooi en Vechtstreek en arts-microbioloog Cornelis Timmermans.

Onwerkelijk
Bestuursvoorzitter Janneke Brink: "Het blijft onwerkelijk. Dat geldt niet alleen voor het ziekenhuis, voor iedereen aan tafel en iedereen die meekijkt. Als iemand een paar weken geleden had gezegd dat we massaal thuis zouden werken, de horeca dicht zou zijn en er geen files meer hadden gestaan, had ik dat absurd gevonden. Aan de andere kant wordt dit ook eigenlijk weer een nieuwe werkelijkheid. Het is ook niet meer het ziekenhuis van een paar weken geleden."

Ze vertelt hoe Tergooi heeft geleerd van de situatie in Brabant, waar het coronavirus als eerste toesloeg. Daardoor kon het ziekenhuis al goed anticiperen en zich klaarmaken voor de komst van coronapatiënten. Inmiddels is het aantal intensive care bedden 200 procent meer dan het ziekenhuis had. "We kunnen het aan."

Ergste zieken
Naar aanleiding van een vraag van een kijker of carnaval in het zuiden van het land daar heeft bijgedragen aan de snelle verspreiding van het virus, laat intensivist Eline van Slobbe weten dat dit zeker het geval is. Zij staat met heel veel collega's aan de bedden van de ergste zieken. "Het is echt anders dan een stevige griep. Dan liggen mensen hier 5 tot 7 dagen. Nu liggen ze er wel drie weken en we weten we nog niet hoe lang ze daarna nog moeten herstellen."

"Er werken veel meer mensen dan we normaal gewend zijn en dat is ook nodig. Het werk zelf is ook heel intensief. Alleen al met het aankleden ben je een paar minuten bezig. Het is stikheet en het is zwaar werk, omdat we regelmatig patiënten op hun buik draaien, omdat dit beter is. Je kan niet zo makkelijk in en uit je pak en daarom sta je soms 3 tot 4 uur achterelkaar", vertelt ze over haar werk.

Horrorfilm
"We hebben skibrillen op, mutsen, een mondmasker, nog een extra jas, een extra schort, een paar handschoenen en bij elke patiënt doen we daar nog een extra paar omheen. We zijn inderdaad onherkenbaar voor patiënten en ik kan me voorstellen dat als ze wakker worden dat ze denken dat ze in horrorfilm zijn beland. Het is angstaanjagend."

"Mensen die nog bij waren en wisten dat ze in slaap werden gebracht realiseren zich dat wel, maar sommige mensen zijn helemaal in de war als ze weer wakker worden. Het is ook moeilijk dat we op de intensive care geen familie toelaten. Ook voor ons. Mensen hebben geen naaste naast zich als ze wakker worden en via beeldbellen is het toch anders dan normaal."

Zelf herstellen
Uit het gesprek blijkt dat het ziekenhuis zijn best doet om het voor patiënten draaglijk te maken. Beademen is het enige dat helpt, omdat het lichaam dan ondersteund wordt. Daarom wordt de ernstige zieke patiënt ook in slaap gebracht. Het lichaam moet namelijk zelf herstellen.

Er is geen medicijn dat de ziekte geneest. Wel worden er medicijnen toegediend om het makkelijker te maken voor een patiënt en daarbij wordt ook in Tergooi soms meegewerkt aan onderzoek. "Maar elk medicijn dat wij geven, overleggen wij met de familie", legt de intensivist uit.

Geen antistoffen
Arts-microbioloog Cornelis Timmerman legt naar aanleiding van een vraag ook uit dat mensen tegen dit onbekende coronavirus nog geen antistoffen hebben gemaakt. Er is ook nog te weinig bekend over. Zo is het niet duidelijk of iemand die corona heeft gehad, immuun is en een volgende keer niet ziek zal worden.

Inmiddels is al wel gebleken, dat sommige mensen drager van de ziekte kunnen zijn, maar geen klachten hebben. "In het begin waren er bijvoorbeeld nog criteria dat je 38,5 graden koorts moest hebben. Inmiddels is dat weer veranderd." De situatie kan elke dag of elke halve dag veranderen en daar past iedereen zich zo goed mogelijk op aan.

Zorg mijden
In het gesprek blijkt dat het ziekenhuis de situatie goed aan kan en zich wel zorgen maakt over mensen die nu zorg mijden. "Mensen denken dat we het te druk hebben of dat zij nog wel even kunnen wachten. Als mensen twijfelen, kunnen ze altijd overleggen met hun huisarts. Die kan weer overleggen met een medisch specialist", geeft bestuursvoorzitter Janneke Brink aan.

Er wordt ook al weer langzaam vooruit gekeken naar hoe straks andere zorg weer langzaam verleend kan gaan worden. "Dat wordt nog een hele klus. We kunnen dan niet nog eens onze mensen twee keer zo hard laten werken om alle zorg in te halen." Een positieve ervaring die ze in ieder geval meenemen, is het beeldbellen. "Daar doen we ook onderzoek naar, samen met de cliëntenraad", zegt Janneke Brink. "De zorg dichterbij brengen, zo noemen we dat", aldus de voorzitter van de cliëntenraad.

Uit de krant