Ook medewerkers Tergooi staken op 20 november

  Zorg

BUSSUM - Personeelsleden van Tergooi doen woensdag 20 november mee aan de landelijke stakingsdag. Op beide vestigingen leggen zij hun werk neer in niet-spoedeisende zaken. Dat zegt stakingswoordvoerder Jan Schriefer van Tergooi.

Het doel van de actie is een betere CAO afdwingen bij hun werkgevers. De vakbonden vragen een structurele salarisverhoging van 5 procent. Bovendien is in hun ogen de huidige werkdruk veel te hoog. "We maken ons zorgen over de toekomst van de gezondheidszorg", zegt Schriefer. "Met minder geld moeten we meer doen. Wat je krijgt is dat mensen overspannen raken, want die zorg aan de mensen staat voorop. En dan zie je nu al structureel mensen 's nacht om half één vertrekken terwijl hun dienst er al om elf uur op zat."

Begin september al legden sommige medewerkers van Tergooi hun werk tijdelijk neer om hun ongenoegen te uiten. Maar daarna bleef het stil en is de situatie feitelijk niet veranderd. Plannen waren er daarom al om komende week, aldus Schriefer, een zondagsdienst te draaien. Vanwege de landelijke staking op 20 november is dat nu van de baan. Hoe de actiedag er volgende maand precies uit zal zien, is nog onduidelijk.

Zo'n 200.000 medewerkers verspreid over 83 ziekenhuizen doen mee aan de actie, meldt de NOS. "Academische ziekenhuizen zijn uitgezonderd; de medewerkers daar vallen onder een andere cao. De bonden verwachten dat minstens de helft van de gewone ziekenhuizen meedoet aan de actie."

Meer berichten