Foto: Bob Awick

De toekomst van Breeduit: basisschool en peuterspeelzaal willen graag blijven

  Zorg

BUSSUM - Gebouw Breeduit heeft in de negen jaar van zijn bestaan al flink wat verschillende huurders gehad. Tijd voor stabiliteit, vindt Esther Jager, directeur van De Zonnewijzer.

Het blijft wel nog steeds onrustig rondom gebouw Breeduit aan de Lange Heul. Maar de 'vaste' bewoners, zoals basisschool De Zonnewijzer en peuterspeelzaal De Regenboog, zijn vastbesloten om er iets moois van te maken. De Zonnewijzer kreeg onlangs de onderwijsinspectie op bezoek en die was meer dan tevreden.

"We steken er met kop en schouders bovenuit", aldus directeur Esther Jager. Volgens haar is deze waardering best wel bijzonder. "Slechts 113 van de ruim 8000 basisscholen hebben de waardering 'goed'." Ze kan wel een verklaring geven voor hun hoge score. "We hebben echt zicht op de ontwikkeling van onze leerlingen. We kennen ze goed, we zijn een kleine school en we weten wat ze nodig hebben. En daar sluit de leerkracht bij aan." Met de waardering 'goed' op zak kijken ze vooral naar de toekomst. Zo willen ze een nieuw peuter- en kleuterplein realiseren, zodat de peuters van de peuterspeelzaal en de kleuters van groep 1 en 2 van De Zonnewijzer samen kunnen spelen. Maar er zijn meer plannen. De peuters en de kleuters zitten nu nog elk aan een andere kant van het gebouw. "Onpraktisch en niet goed voor de saamhorigheid", aldus Esther. Bovendien, als je nu het gebouw binnenkomt voel je je een beetje verloren.

Een groot voordeel van de herschikking is dat het gebouw dan ook verder beter in te delen is en dus aantrekkelijker voor gebruikers. Bovendien kan er dan een echte toegangsdeur naar de school komen, die ook afgesloten kan worden. De school is al vier jaar bezig om de interne verbouwing die daarvoor nodig is voor elkaar te krijgen. Gesprekken met de gemeente zijn gaande, maar er is nog geen akkoord. Binnenkort is er opnieuw een gesprek en Esther hoopt dat er dan eindelijk groen licht komt.

Wens om volgend schooljaar te starten
Ze hebben de vurige wens om in het nieuwe schooljaar in de nieuwe setting te starten. "We hebben nog een kleine twee maanden tot de schoolvakantie en de werkzaamheden moeten in de schoolvakantie plaatsvinden." Esther zegt het wat schertsend: "We lijken wel een pop-uplocatie", maar ze hoopt toch echt dat er wat stabiliteit komt in de invulling van het gebouw. Breeduit bestaat nu zo'n negen jaar en het is een komen en gaan van allerlei initiatieven en onderwijsinstellingen. H

et gebouw staat voor een deel leeg en wat Esther betreft is een andere school of een welzijnsorganisatie meer dan welkom. Maar voorlopig lijkt er weinig zicht op de gewenste stabiliteit. Momenteel zitten ook nog de Elan-school, een schoolbibliotheek en Theater in Zuid in gebouw Breeduit. Elan zou plannen hebben om te vertrekken en de gemeente is aan het onderhandelen met de gemeente Huizen over de komst van het hoogbegaafdenonderwijs van Talent Primair uit Huizen naar Breeduit.

In april liet wethouder Geert-Jan Hendriks nog weten te hopen op een snel besluit voor een duurzame oplossing.

 

Meer berichten