Afbeelding
Foto: Yvette de Vries

Aan de slag met plan voor dekkend AED-netwerk

Zorg

GOOISE MEREN - Er moet een dekkend netwerk van automatische externe defibrillators (aed's) komen voor Gooise Meren. Het gemeentebestuur gaat aan de slag met een plan om dat, samen met betrokken bewoners, voor elkaar te boksen. 

De gemeenteraad nam woensdag een raadsbreed voorstel aan om tot zo'n dekkend netwerk te komen. De raad noemde een dekkend netwerk van aed's van levensbelang, te meer omdat het cruciaal is om al binnen zes minuten te starten met een reanimatie bij een hartstilstand. Dat kan haast alleen door snel een aed beschikbaar te hebben en een daarvoor opgeleide buurthulpverlener. Het duurt doorgaans langer dan zes minuten voordat de hulpdiensten ter plaatsen zijn. 

De gemeente volgt nu een ontwikkeling uit de lokale samenleving waar de laatste tijd enkele BuurtAED's tot stand kwamen, veelal na crowdfunding. Het leverde al enkele aed's op. De gemeente gaat zelf ook haar aed's 24/7 toegankelijk maken. Maar er wordt dus ook gekeken naar de aanschaf van meer aed's en het opleiden van meer buurthulpverleners. Dat wordt bekostigd door geld te halen uit het spaarpotje voor het sociaal domein. 

Uit de krant