Steeds meer sportclubs hebben rookverbod
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Tennisvereniging Naarden is vanaf nu rookvrij.
Tennisvereniging Naarden is vanaf nu rookvrij. (Foto: Bob Awick)

Steeds meer sportclubs hebben rookverbod

  Zorg

GOOISE MEREN - Een sigaretje opsteken langs de lijn? Dat is niet meer zo vanzelfsprekend. Diverse sportclubs beginnen het seizoen met een rookverbod.

Bij Tennisvereniging Naarden is de keuze gemaakt om dat 100 procent rookvrij te doen. Dit slaat aan bij de landelijke trend, waarbij steeds meer sportverenigingen ervoor kiezen om geheel of gedeeltelijk rookvrij te zijn.

Tennisvereniging Naarden begint het seizoen met zo'n verbod. Wethouder Luijten kwam zaterdag langs om op de club het bord te onthullen dat aangeeft dat roken en sporten niet samengaan. Voorzitter Jeroen van de Kletersteeg: "Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. Veel kinderen brengen een groot deel van hun vrije tijd door op de tennisvereniging. Als kinderen anderen zien roken, lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie ze opkijken, zoals andere sporters, trainers en ouders. Met een rookvrij sportterrein wil TV Naarden een actieve bijdrage leveren aan het realiseren van een rookvrije generatie."

Rugbyclub doet ook mee
Ook de naastgelegen rugbyclub 't Gooi besloot eind augustus om het rookverbod in te voeren. De club laat weten dat dit verbod 24/7 geldt op alle dagen van de week. En dat houdt in dat er nergens meer gerookt mag worden: niet langs de lijn en niet voor de ingang van het clubhuis. Alleen aan de zijkant is een parasol waar roken vooralsnog gedoogd wordt.

Bij hockeyclub Gooische in Bussum is men ook bezig met het ontmoedigen van roken. Daar loopt sinds 1 maart een pilot onder de noemer 'Gooische Rookvrij'. Dit betekent dat zowel leden als bezoekers gevraagd wordt om niet te roken op momenten dat er veel jeugd aanwezig is. Dit rookverbod geldt door de week tot 20.00 uur, op zaterdag de hele dag en zondag tot 13.00 uur. De rokers kunnen, als het echt moet, op het balkon aan de zijkant een sigaret opsteken. Dat is buiten het zicht. Voorzitter Désirée Theyse: "Het is wel duidelijk dat roken bij ons echt 'not done' is. Je ziet eigenlijk ook niemand meer roken, iedereen houdt zich goed aan het beleid." Gooische heeft wel overwogen om de club in één keer compleet rookvrij te maken, maar heeft daar nu nog niet voor gekozen. "We wilden niet te belerend zijn en zien nu ook dat het vanzelf minder wordt. We zullen later dit jaar de pilot evalueren."

Voetbalclub wacht nog
Voetbalclub SDO in Bussum is een voorbeeld van een vereniging waar nog geen rookverbod geldt. Johan van der Geest laat weten dat de Stichting Beheer SDO Sportpark De Kuil al twee jaar geleden de plannen heeft besproken met de Hartstichting. "Helaas was het bestuur nog niet zover. Ik ga overigens wel proberen om het item opnieuw aan te kaarten. Ik sta elke dag peuken op te ruimen langs de lijn, want er mag nog steeds worden gerookt en dat is niet meer van deze tijd."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>