Pilot met inloophuis tegen eenzaamheid wordt opgepakt
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Pilot met inloophuis tegen eenzaamheid wordt opgepakt

  Zorg

BUSSUM - Roel Kamphuis van de ChristenUnie wil de eenzaamheid in buurten aanpakken. Hiervoor heeft hij vorige week woensdag een motie ingediend met het voorstel of er een pilot mogelijk is voor de start van een 'inloophuis'. Het idee is opgepakt en de mogelijkheden worden nu onderzocht.

"Een inloophuis moet je zien als een soort huiskamer waar mensen kunnen samenkomen om de eenzaamheid in de buurten tegen te gaan", legt Kamphuis uit. "Al enige tijd is er een werkgroep met dit onderwerp bezig en ik heb lange gesprekken met ze gehad om de mogelijkheden te bekijken voor een inloophuis in een buurt zoals bijvoorbeeld de Westereng. Kamphuis snapt dat sommige mensen zich afvragen waarom een inloophuis nodig is, omdat ook wijkcentra zijn.

"Wij, de werkgroep en Versa Welzijn, denken dat als je het kleinschalig houdt met een persoonlijk tintje je dan meer 'eenzame' inwoners over de drempel krijgt. De wijkcentra functioneren op hun eigen manier en over het algemeen zie je dat er juist mensen komen die geen moeite hebben om de drempel over te gaan. Vaak staan die ook nog vol in het leven." Ze denken bovenden dat eenzame mensen, met name ouderen, er niet eens opkomen om een wijkcentrum binnen te lopen.

Kleinschaligheid
"Natuurlijk heb je bij de inloophuizen ook een drempel en daarom willen we deze 'huiskamers' in hun eigen buurt faciliteren. Bij het project zijn ook vrijwilligers betrokken en gemeentelijke en welzijn-organisaties. Zij kunnen ons ondersteunen om de eenzame mensen te bereiken en te helpen. Versa Welzijn gaat kijken waar zo'n inloop-huiskamer eventueel kan komen. We hebben gemerkt dat inwoners niet snel iemand uitnodigen voor een kopje koffie of maaltijd. Een 'huiskamer' is kleinschalig en daar kunnen ze ook andere mensen uit de buurt ontmoeten. En als je bijvoorbeeld een buurvrouw een tijdje niet hebt gezien, wordt het aanbellen een stuk makkelijker." Ze verwachten ook dat een 'huiskamer' meer sociale samenhang creëert in een buurt."

Wethouder Barbara Boudewijnse pakt de handschoen van Kamphuis op. "We gaan binnenkort met leden van de werkgroep en Versa Welzijn om de tafel zitten om te brainstormen over de mogelijkheden."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>