Afbeelding

Eventueel gevaar kunstgraskorrels heeft aandacht van gemeente en voetbalclubs

Sport

BUSSUM - De eventuele gevaren van korrels op voetbalvelden van kunstgras hebben de aandacht van de Bussumse voetbalclubs en de gemeente, de eigenaar van de velden. Dat laten ze desgevraagd weten.

Afgelopen week toonde VARA-programma Zembla samen met wetenschappers aan dat de korrels, van het zogeheten rubbergranulaat, kanker zouden kunnen verwekken. De Bussumse voetbalclubs hebben eveneens velden met zulke korrels. 

Er wordt nog gewoon gevoetbald
De voetbalclubs en de gemeente hebben dus aandacht voor de eventuele gevaren, maar vooralsnog wordt er gewoon nog op de velden gevoetbald. De gevaren werden als eens onderzocht, maar van kankerverwekkende stoffen bleek geen sprake. 

Voetbalclubs reageren gelaten
De voetbalclubs reageren dan ook gelaten. "Er gaan al vele jaren geruchten dat de korrels kanker zouden kunnen verwekken. Volgens eerder onderzoek valt het allemaal wel mee. En daarnaast: de afgelopen jaren hebben ze deze korrels al heel erg verbeterd. Ze worden nu behandeld om gevaren weg te nemen", zegt veldbeheerder Johan van der Geest van SDO. "We hebben de afgelopen dagen één vraag gehad van een van onze leden. Er heerst dus absoluut geen onrust. We kunnen de voetballers geruststellen: er kan gewoon gevoetbald worden." BFC houdt haar velden eveneens gewoon open.

De gemeente en de voetbalclubs hopen wel dat er beter vervolgonderzoek wordt gedaan naar de eventuele gevaren. Daar wordt nu vaart achter gezet.

Uit de krant