De vijftien nieuwe jeugdtrainers van Rugby Club ’t Gooi mogen trainingen verzorgen voor de allerjongste spelers van de club.
De vijftien nieuwe jeugdtrainers van Rugby Club ’t Gooi mogen trainingen verzorgen voor de allerjongste spelers van de club. Foto: Rugby Club 't Gooi

Rugby Club ‘t Gooi vijftien jeugdcoaches rijker

Sport

NAARDEN - Het praktijkexamen voor World Rugby Coach, level 1, voor enkele van de vrijwilligers die de trainingen voor allerjongste spelers van Rugby Club ‘t Gooi mogelijk maken, is achter de rug. De cursus was met name bedoeld voor de oudere jeugdspelers van ’t Gooi, die hun zaterdagochtend opofferen om hun jongere clubgenoten te helpen trainen.

Koud, maar prachtig weer, en dus prima condities om een aantal aspirant-coaches hun kennis te laten toetsen op gewillige slachtoffers bij de Benjamins en de Mini’s. Een mooie afsluiting van een opleiding die begon in een online lesomgeving.

Dynamisch sturen

Onder leiding van tweetal opleiders van Rugby Nederland, ervaren coaches van de Rugby Academy Midden-Oost, hadden de trainers een programma uitgedacht van anderhalf uur. Kandidaten werden beoordeeld op de uitvoering van deze trainingen, maar ook hoe zij om konden gaan met onverwachte situaties (“meester, ik moet plassen”) of dynamisch sturen met oefeningen op het moment dat het minder lekker liep. Een jeugd coach moet op z’n tenen denken.

Het goede nieuws is dat iedereen voor het praktijkexamen is geslaagd, met uitzondering van één kandidaat die door corona in quarantaine zat. Voor deze trainer komt er nog een vervangend praktijkexamen. Ook de Benjamins en Mini’s hebben genoten van de training. Dank ook aan de Club van 100 (Club van 100 - Rugby Club ‘t Gooi (rugbyclub-gooi.nl), die deze opleiding financieel mogelijk heeft gemaakt.

Uit de krant