Hidde Schrafffordt schudt concurrent af tijdens EK Laser 4.7.
Hidde Schrafffordt schudt concurrent af tijdens EK Laser 4.7. Foto: Thom Touw Photography

Hidde Schraffordt uit Naarden wint zilver op EK Laser

Sport

Jonge zeiler: 'Het werd na iedere wedstrijd steeds spannender'

door Philip Detmar

NAARDEN Het internationale zeilseizoen is weer op gang gekomen. Voor de kust van het Portugese Vilamoura werden afgelopen week het Europese Kampioenschap in de Laser-klasse 4.7 gehouden. De 14-jarige Hidde Schraffordt uit Naarden veroverde in de leeftijdsklasse tot 16 jaar het zilver. De titel ging naar de Italiaan Domenico Lamante, maar de Naarder was gelukkig met zijn tweede plaats.

Het was voor Schraffordt zijn internationale debuut in de Laser 4.7-klasse; de vervolgklasse voor de Optimist. Dat hij talent heeft, wordt duidelijk met zijn vierde plaats in het totaal klassement. Daarin streden ook zeilers tot 18 jaar. Het EK duurde zes dagen waarin elf wedstrijden werden gevaren. Voor het klassement mocht het slechtste resultaat worden geschrapt. "Dat betekende dat je iedere wedstrijd op scherp moest staan. Het werd na iedere wedstrijd steeds spannender. Op een gegeven moment stond ik zelfs eerste", zegt een glunderende Schraffordt bij thuiskomst.
Vorig jaar zeilde de Naarder nog op wereldniveau in de Optimist-klasse. Na het WK in deze jeugdboot maakte hij de overstap naar de Laser, een grotere boot met meer zeiloppervlakte. "Dat ging zonder grote problemen; eigenlijk vrij makkelijk. In de Optimist-klasse zeil je nationaal en internationaal wedstrijden met heel veel boten. Al die jaren in de Optmist-klasse is een goede leerschool geweest. Varen in de Laser-klasse is fysiek wel zwaarder; vooral als er veel windstaat. Je moet 100 procent fit zijn. Ik ben pas 14 jaar en om sterker te worden doe ik aan krachttraining."

Trainingskamp

Een goede voorbereiding is het halve werk. Omdat het in de winter in Nederlandte koud is om te zeilen kon de tiener, financieel ondersteund door Parkeerfondsenaanbieder Dekfordt en sportaccountant.nl, op trainingskamp in Vilamoura. "Het was voor mij een voordeel dat ik al bekend was met de wind, stroming en de golven op zee", laat de jonge Naarder weten.
De volgende uitdaging voor Schraffordt, te volgen op instagramschraffordt_ sailing, dient zich volgende maand aan. In het eerste en laatste weekend van september staat in Medemblik het Nederlands Kampioenschap op het programma.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Twee gewonden bij fietsongeluk in Muiderberg 112 23 uur geleden
Logo
Afbeelding
Opnames Bommetje in haven Op een bodyboard van de schans: in juli is het weer zover! regio gisteren
Logo
Afbeelding
Boerenprotest op parkeerplaats bij gemeentehuis in Bussum Boer Frans Jan ter Beek: ‘Het gevolg zal uitkopen zijn, maar ik ga niet weg!’ Bedrijven 29 jun, 13:30
Afbeelding
Uitgekeken op uw huidige bankstel of fauteuil? Bel Miedema en Zn. Bedrijven 29 jun, 12:12
Afbeelding
BrinkPop in Muiderberg Cultureel 29 jun, 11:30
Logo
Afbeelding
College moet opschieten met Nota van Uitgangspunten Heropenen van Naarder golfbaan duurt CDA veel te lang Politiek 29 jun, 10:10
Afbeelding
ViJoS maakt zich klaar voor Europees Kampioenschap Cultureel 29 jun, 09:55
Afbeelding
Jaarmarkt Keverdijk groot succes foto’s 29 jun, 09:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief