Patrick kijkt toe hoe twee leerlingen een test voor lenigheid afnemen in de gymzaal.
Patrick kijkt toe hoe twee leerlingen een test voor lenigheid afnemen in de gymzaal. (Foto: © Bob Awick )

Hoe fit zijn de Gooise tieners? En hoe houd je ze met plezier in beweging?

  Sport

NAARDEN - "Hier moet je zo snel mogelijk vijf meter heen en weer rennen. Daar testen we hoe lenig je bent en verderop gaan we aan de slag met coördinatie door tennisballen te gooien en te vangen." Aan het woord is buurtsportcoach Patrick Compter die het samen met collega Claudia Niewöhner een fitheidstest verzorgt op de Vitus Mavo.

In de gymzaal, waar het volop naar zweet ruikt, loopt ook de coole gymleraar Nick rond. Hij stapt kordaat rond, zijn blote armen tonen een sleave van tatoeages. Hij is hier pas twee maanden docent bewegingsonderwijs, maar houdt de orde er goed in. 

Hij spreekt een meisje aan die aan haar oefening wil beginnen. Geen sportkleding aan, maar gewoon een donkere jeans met een witte coltrui en lang haar. Nick ziet haar en wordt een beetje boos. Wat blijkt? Ze heeft haar oortjes -met muziek- nog in. Dat is duidelijk niet de bedoeling. Opletten en meedoen, is duidelijk het devies.

Verder lijkt het wel goed te gaan met de inzet van de leerlingen. Overal nemen groepjes tieners een testje bij elkaar af. Ze proberen elkaar ook de loef af te steken. Snelheid, kracht, coördinatie, lenigheid; iedereen is wel ergens goed in. De jongens en meiden zijn tussen de 14 en 16 jaar oud. 

Ze doen allemaal aan sport: hockey, voetbal, wedstrijdzwemmen, nog meer voetbal, atletiek, fitness, sportschool en reddingszwemmen, vertellen deze jongvolwassenen desgevraagd. Vrij sportief dus, maar als het aan de beweegcoaches ligt, blijven ze dat ook in de nabije toekomst. Een sport volhouden, dat doe je alleen als het iets is wat je ligt, is het idee achter de test.

"We houden nu een pilot", zegt Patrick namens zijn werkgever Gooise Meren Beweegt. Het doel is dat we een passend sportprofiel kunnen maken voor ieder kind." Om tot dat profiel te komen hebben de leerlingen eerst een vragenlijst ingevuld. "Ik vond het leuk om te lezen dat maar liefst 90 procent met de fiets naar school komt", zegt de enthousiaste Claudia daar over. De test vormt de basis voor een passende sportactiviteit. 

Het profiel wordt aangevuld met de oefeningen in de gymzaal. "We horen dat veel jongeren op een gegeven moment stoppen met sporten. Ze hebben andere interesses, of gaan werken en studeren. Dat is jammer, vandaar dat we deze doelgroep willen leren kennen en kijken waar de behoeftes liggen."

Patrick heeft al teruggehoord dat tieners vinden dat er van alles in de gemeente is voor kleine kinderen, maar niks voor hen. "Er zijn wel speeltuinen, maar nergens kan je streetbasketbal of andere urban sports beoefenen zoals calisthenics of ninja warrior. Leuke nieuwe sporten waar zeker vraag naar is. Ik zie zelf ook mogelijkheden want bij veel verenigingen zijn overdag de velden of sportzalen leeg, daar zijn echt kansen,"besluit hij.

Meer berichten