Michel Hartong, hoofd topsport van 't Gooi, in het midden coach Gary Stevens en rechts voorzitter Erik Bosman.
Michel Hartong, hoofd topsport van 't Gooi, in het midden coach Gary Stevens en rechts voorzitter Erik Bosman. Foto: Bob Awick

Met nieuwe rugbycoach wil 't Gooi werken aan professionalisering

Sport

NAARDEN - De Nieuw-Zeelander Gary Stevens is de nieuwe coach van Rugby Club ’t Gooi. Hij is de opvolger van de succesvolle Zane Gardiner die de club uit Naarden gedag zei om bondscoach te geworden. Met de 50-jarige Gary Stevens uit Nieuw-Zeeland, waar op hoog niveau rugby wordt gespeeld, heeft ’t Gooi een topcoach gevonden en een goede slag geslagen.

“Het was niet eenvoudig om een geschikte opvolger voor Gardiner te vinden”, zegt voorzitter Erik Bosman. “Via ons uitgebreide internationale netwerk hebben we hem kunnen benaderen. We zijn blij dat hij, nu alle formaliteiten zijn afgerond, aan de slag kan gaan.”

Stevens heeft in zijn thuisland verschillende functies bekleed bij de All Blacks onder 17, onder 20 jaar en Sevens voor mannen en vrouwen. Hij is van origine afkomstig van de club Tasman Makos, waarvoor hij eerst heeft gespeeld en zich daarna heeft ontwikkeld als coach. De laatste club waar hij actief was, is het Schotse Kelso RFC. 

Naast coaching is een van zijn sterke punten het opzetten van talent- en ontwikkelingsprogramma’s. Naast dit aspect is hij internationaal gecertificeerd als World Rugby Coach Educator waardoor hij bij ’t Gooi trainers kan opleiden om de sterke groei van jeugd en senioren te kunnen begeleiden. 

Gary Stevens heeft zin in zijn nieuwe job in Naarden: “Ik wil deze club graag helpen verder te professionaliseren, vanaf de jeugd tot de senioren. Zane Gardiner heeft de afgelopen jaren een goede basis gelegd. Aan mij de taak dat verder uit te bouwen. De afgelopen maanden ben ik op afstand al betrokken geweest bij het eerste team.”

Verwachtingen van de club
Erik Bosman heeft zes maanden geleden de voorzittershamer overgenomen van Pauk Kranendonk. De 50-jarige preses schetst wat hij reëel gezien hoopt te verwachten: “Je hoort mij niet zeggen dat we kampioen gaan worden. Onze doelstelling is bij de beste vier te eindigen, zodat we volgend jaar weer mee kunnen doen in de BeNeCup, een minicompetitie met de vier beste Nederlandse en Belgische clubs. We zijn in Nederland een toonaangevende vereniging. In alle jeugdcategorieën hebben we twee teams. Al onze jeugdteams van onder 14 t/m onder 18 spelen landelijk op het hoogste niveau. Dat willen we zo houden. Daarom gaan we onder leiding van Gary Stevens, bij onze club de Head of Rugby, de kwaliteit van de jeugdprogramma’s verbeteren. Zowel in kwantiteit als kwaliteit willen we vooruit met een plan waarin we de jeugd van 6-18 jaar echt iets te bieden hebben.”

In het nationale rugby is voor de oudste jeugd, colts genaamd, de overstap naar de senioren vooral in fysiek opzicht groot. “En naar de senioren op het hoogste niveau in de ereklasse nog veel groter”, vervolgt Bosman. “Naast de focus op het eerste team zal met name het tweede team meer worden gefaciliteerd. Dat moet een grote groep worden waaruit spelers kunnen doorgroeien Het tweede speelt landelijk in de 2e klasse. De doelstelling is om met het team te promoveren naar de 1e klasse zodat het niveauverschil met de ereklasse kleiner wordt.”

Sociale aspect
Voorzitter Bosman heeft niet alleen oog voor het toprugby: “Deze club met ruim 400 leden kent vier geledingen: de jeugd, de topsport met het 1e en 2e team, het 3e en 4e team dat rugbyt om in beweging te blijven en het sociale aspect. Plus de club oudgedienden, plus de vele vrijwilligers. Alle vier zijn ze even belangrijk”.

Voor de grootste uitdaging heeft Bosman nog geen oplossing: “We willen groeien, onder andere met een meisjesteam, maar ons ontbreek het simpelweg aan ruimte. We hebben twee velden, waarvan we er één nog moeten delen met voetbalbuurman NVC. We zijn daarover in gesprek met de gemeente Gooise Meren.”
Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Bussumse Wereld BBQ komt eraan Buurt / wijk 19 mei, 16:30
Afbeelding
De Wilhelminakerk wil een plek zijn voor het hele dorp Benefietconcert voor Wilhelminakerk Algemeen 19 mei, 16:20
Afbeelding
Officier van justitie: 'Eerst straf, dan behandeling' Bussumer die handelde in harddrugs wordt niet geschorst uit voorarrest Politie 19 mei, 15:00
Afbeelding
Midden-Nederland kampt met politietekort, ook Huizer burgemeester heeft zorgen Politie 19 mei, 10:01
Afbeelding
Betsasel: 'Het was aangrijpend en overweldigend' Onderscheidingen uitgereikt aan nabestaanden redders familie Veffer Cultureel 19 mei, 09:00
Afbeelding
Wethouder Boudewijnse opent nieuwe inspiratiekas bij de Groene Ruijter ‘Mooie mix natuurverrijking en werkgelegenheid’ Natuur en Milieu 18 mei, 15:00
Afbeelding
Weer veel belangstelling voor rondleidingen op joodse begraafplaats in Muiderberg foto’s 18 mei, 09:15
Afbeelding
'Met alleen technologische maatregelen halen we de stikstofreductie niet' Krimp van aantal koeien, kippen en varkens lijkt overal onvermijdbaar Natuur en Milieu 18 mei, 09:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief