BFC had na een moeilijk eerste half uur de zaakjes goed op orde bij Victoria.
BFC had na een moeilijk eerste half uur de zaakjes goed op orde bij Victoria. (Foto: Bastiaan Miché)

Knappe overwinning bij Victoria 'bevrijding' voor BFC

  Sport

BUSSUM - Iedereen wist het en stond er voor 100 procent achter. Ook bij Victoria tegen BFC werd er zaterdag na het eerste fluitsignaal niet gevoetbald als protest tegen racisme. Daarna gingen alle remmen los en zegevierde de Bussumse formatie verdiend met 3-1 bij de thuisspelende Hilversummers.

Victoria was het eerste half uur beter, kwam op 1-0, maar drie doelpunten binnen zeven minuten door Jelle van der Geest, Tim Vrakking en Tjerk Posthuma beslisten het duel in Bussums voordeel. BFC-aanvoerder Dico Knevel was opgetogen na de zwaarbevochten zege: "Dit hadden we hard nodig. Na vier gelijke spelen en drie nederlagen is dit pas onze tweede zege dit seizoen. Na de snelle openingstreffer van Victoria dacht ik even: het zal toch niet weer fout gaan. In voorgaande wedstrijden kwamen we ook snel op achterstand. Gelukkig konden we ons nu herstellen. De drie goals kwamen als een bevrijding."

Bij BFC is er dit seizoen het nodige veranderd, constateert Knevel. Hij speelt al dertien seizoenen voor de Bussumse formatie. "Ik heb alles meegemaakt. Van zondag vijfde klasse naar de derde klasse en weer van zaterdag vierde klasse naar nu de tweede klasse. We hebben nu ongeveer evenveel punten als vorig seizoen in deze periode. Alleen spelen we nu beter en is er meer structuur. Een ander voordeel is dat we een brede, vrijwel gelijkwaardige selectie hebben."

Dat het iedere wedstrijd steeds beter gaat, ziet ook de nieuwe trainer Kwadjo Boateng. ”Deze overwinning was zonder twijfel terecht. Het was mooi dat we snel terug in de wedstrijd kwamen na de snelle openingsgoal van Victoria. In voorgaande wedstrijden liepen we ook vaak achter de feiten aan en dat bleef dan zo. Nu wisten we het duel te kantelen in ons voordeel. Wat eerst tegen zat, zit nu mee. Mentaal zit het wel goed. Nu moeten we doorpakken en geen domme tegentreffers incasseren. Voetballen kunnen we wel op dit niveau; alleen minder verkeerde keuzes maken.”

Het is voor Kwadjo Boateng en zijn vaste assistent Guus Uhlenbeek het eerste seizoen bij BFC. In maart werden de contracten al getekend; “Het bevalt ons uitstekend”, zegt Boateng, die ook bij AZ jeugdtrainer is en weet hoe een professionele organisatie functioneert. “BFC heeft een prima organisatie en er is vertrouwen over en weer. Bovendien is er veel talent in de groep onder 19. Dat moet verder worden ontwikkeld om aansluiting bij het eerste en tweede elftal te krijgen. Pas dan kunnen we zien of we kunnen promoveren naar de eerste klasse.”

Op termijn is dat ook de visie vanuit het bestuur van BFC. Bestuurslid voetbalzakenJan Jaap Moerman zegt daarover: "We hebben daarvoor een periode van drie jaar ingecalculeerd. Met Boateng en Uhlenbeek is er een nieuwe visie op het voetbalontwikkeld. Naast het eerste elftal moet ook het tweede, derde en de hoogstjeugdteams team zich verder ontwikkelen om zo in de breedte sterker te worden. Met beide trainers hebben we de intentie uitgesproken om met evaluatiemomenten drie jaar met dit project aan de slag te gaan. Om te promoveren naar de eerste klasse zijn andere randvoorwaarden noodzakelijk. Daar moet je nu geleidelijk al mee beginnen. Maar eerst dit seizoen een stabiele tweede klasser worden.”

Meer berichten