Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren doopt de nieuwe roeiboot in Huizen.
Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren doopt de nieuwe roeiboot in Huizen. (Foto: Bob Awick)

Roeivereniging Naarden start met afdeling Coastal Rowing in Huizen

  Sport

NAARDEN - Burgemeester Han ter Heegde uit Gooise Meren toog zaterdag naar Huizen om daar een nieuwe 4-manswedstrijdboot voor het Coastal Rowing van Roeivereniging Naarden te dopen. Het moment markeerde meteen de start van een Huizer afdeling van de roeivereniging.

"Coastal rowing is heel spectaculair", vertelt David Gribnau, vicevoorzitter van de roeivereniging. "Het is anders dan op vlak water roeien op een wedstrijdbaan. Je hebt te maken met wind, golven en stroming. Dat maakt het ook een aantrekkelijke sport voor toeschouwers en voor op tv. De verwachting is dat het zelfs een Olympische sport gaat worden."

Races
De coastal races lijken op zeilwedstrijden voor roeiboten. Maximaal twintig boten liggen in slaglinie gereed om op signaal van het startschip door de startlijn te gaan. Ze hebben dan minimaal één kilometer om bij elkaar weg te lopen teneinde de eerste boei zo gunstig mogelijk te naderen en te ronden. Daarna volgen op de overige kilometers - vier tot zes in totaal - nog zes boeien voordat de deelnemers de finish in zicht krijgen.

Subclub
David is enthousiast over de nieuwe mogelijkheid die de roeivereniging met coastal rowing kan bieden. "Binnen onze vereniging was al een subclubje ontstaan van een aantal leden die zich hier al mee bezig hielden. Nu is het een volwaardige tak binnen Roeivereniging Naarden geworden."

Roeien doen de leden normaliter in de vestinggracht en op de trekvaart naar Muiden, met een kilometerslang coach-fietspad. Iets dat uniek is in Nederland. "We willen roeien zo breed mogelijk inzetten en Huizen ligt niet zo ver bij ons vandaan. We werden door Jachthaven 't Huizerhoofd warm onthaald. Hiervandaan kunnen onze leden makkelijk het Gooimeer op om daar te trainen voor coastal rowing."

Hoge ambities
Ondanks dat de club nu pas echt start met deze roeidiscipline, zijn de ambities hoog. "Met coastal rowing wil Roeivereniging Naarden inzetten op de ambitie van de Koninklijke Nederlandse Roei Bond (KNRB) om vanuit Nederland deel te nemen aan de Olympische kwalificatie. Een van de leden doet in november mee aan het WK in Hongkong."

De roeivereniging wil zich naast het faciliteren van de NK- en WK-topsporters ook richten op recreërende en beginnende roeiers.
"Juist door te starten in Huizen verwachten wij een aantrekkende werking, waarbij de coastal roeiers al meteen gebruik kunnen maken van die spiksplinternieuwe coastal vierboot die is aangeschaft. Die is door de burgemeester nu Cronos gedoopt. Het is een boot die op wedstrijdniveau kan worden ingezet."

Voor meer informatie: coastalgooimeer.nl.

Meer berichten