David ten Hove is de nieuwe trainer van Dames 1.
David ten Hove is de nieuwe trainer van Dames 1. (Foto: Bob Awick)

'Onze doelstelling? Met de dames bovenin de eerste klasse spelen'

  Sport

NAARDEN - David ten Hove woont niet alleen in Naarden, hij gaat er nu ook het eerste damesteam coachen. De ervaren trainer heeft er ontzettend veel zin in. Hij speelde zelf in de jaren '90 op het hoogste niveau bij Hattem.

Als trainer-coach is hij al meer dan twintig jaar actief. Hij werkte zowel met heren- als met damesteams. David heeft een 2-jarig contract getekend om Dames 1 te coachen van HC Naarden.

Gefeliciteerd met je nieuwe klus. Hoe kwam HC Naarden op jouw pad?
"Eigenlijk kreeg ik via een bekende de tip dat Naarden op zoek was naar een trainer /coach en zodoende heb ik contact gezocht. Het afgelopen seizoen heb ik helemaal niet gecoacht, ik had even een sabbatical. Daarvoor was ik technisch trainer bij Dames 1 in Hilversum. Ik moet zeggen dat het na een jaar weer ging kriebelen. Voor mij is Naarden perfect om te coachen, want ik heb hier mijn gezin met drie kinderen. Vroeger ging ik naar Hattem of Arnhem, dan was ik gewoon te veel van huis."

In hoeverre ken je HC Naarden?
"Nog niet goed. Natuurlijk ben ik er een aantal keren geweest en we hebben met Hilversum ook één keer tegen ze gespeeld. Ik had wel de sfeer geproefd en heb nu ook gemerkt dat er achter de schermen een hele prettige sfeer hangt. Ik vind dat alles goed geregeld is en er goed wordt gecommuniceerd."

Train je de dames anders dan de heren?
"Ja, dat vraagt om een andere aanpak. Met name als het gaat om de communicatie, dat is een heel belangrijk punt. Je moet opletten hoe je dingen zegt. Bij de heren kan je als het ware 'botter' communiceren."

Hoe is jouw indruk van het team dat er nu staat?
"Ik heb een selectie van 21 speelsters dus dat is heel ruim. Er is plek voor 16 speelsters, ik moet dus gaan kiezen. Dames die nog niet meekomen krijgen de mogelijkheid om bij Dames 2 of Jong Dames 1 aan de slag te gaan. Het is de bedoeling dat ze van daaruit ook doorstromen en mee kunnen trainen met Dames 1. Het blijft dus een open selectie. De Dames die niet fit uit de zomer komen, beginnen met een achterstand. Daarom krijgen ze ook een loopschema zodat ze fit blijven. Verder is het een jong team, de meeste meiden zijn 19, 20 jaar oud en dan zijn er nog een aantal rond de 26 jaar. Die oudere dames zijn belangrijk omdat ze routine hebben en spelsituaties herkennen. Op dit moment zijn alle linies mooi bezet. Maar ik ga ook kijken welke kwaliteiten er nog meer in de speelsters zitten. Ontwikkeling en potentie zal ik in kaart brengen."

Hoe zien we jouw coachwerk terug op het veld?
"Ik heb een aanvallend ingestelde stijl. Ik probeer echt met aanvallende impulsen een team te laten hockeyen. Dat maakt het ook voor het publiek interessant om naar te kijken. Ik zal samenwerken met Chris van Nus. Hij is heel sterk in video-analyses."

Je hebt ook een sportmanagement achtergrond, zien we dat ook terug?
"Uiteraard. Ik heb een hele staf om aan te sturen. We hebben onder andere de beschikking over een looptrainer, fysiotherapeut, assistent-manager, noem maar op. Organisatorisch kan ik daar wel wat mee. Daarnaast heb ik ook een haptonomie achtergrond die ik goed kan inzetten om de speelsters het beste in hun gevoel te zetten. Ik maak de speelsters bewust van wat ze met hun lichaam kunnen bereiken om goed te presteren."

Wat kunnen we van dit team verwachten?
"Het is een mooie uitdaging voor mij en de staf om met deze jonge en talentvolle groep een nieuw proces te starten. We willen bovenin de Eerste Klasse meespelen en investeren in deze groep. We hopen dat dit team op langere termijn een stabiele Overgangsklasser zal zijn."

Meer berichten