Ilona blijkt talent te hebben.
Ilona blijkt talent te hebben. (Foto: Bastiaan Miché)

Bussumse Ilona blijkt talentvolle boogschutster

  Sport

BUSSUM - Het schieten met pijl en boog gebeurt wekelijks door ruim 170 leden die actief zijn bij de Handboog Schutterij Hilversum. Eén van hen is de Bussumse Ilona Hollander, die vorig jaar na de zomervakantie lid is geworden van de Hilversumse Schutterij. Het was voor de 18-jarige scholiere aan het Goois Lyceum een bewuste keuze en ze blijkt ook nog talent te hebben.

Het boogschieten kent drie disciplines: de traditionele houten handboog zonder hulpmiddelen, de recruveboog en de geavanceerde compoundboog. De recurveboog is Olympisch en Ilona Hollander schiet ook met een dergelijk wapen. Het boogschieten ziet er simpel uit, maar dat is het niet.

Balans
Ilona: "Naast de techniek van het schieten is het vooral een spelletje in je hoofd. Het is de truc de balans te vinden tussen het focussen op het moment dat je gaat schieten en daarna de ontspanning. Ik krijg veel aanwijzingen van ervaren schutters en daar doe ik mijn voordeel mee."

Aanleg
Al snel werd duidelijk dat Ilona Hollander aanleg heeft voor deze sport. Zij ging naar de rayonwedstrijden en vervolgens naar de regionale krachtmeting, die zij beide won. Opmerkelijk voor iemand die pas begint en een score van 258 punten noteert van de maximaal 300. Daarom mag zij op 9 maart meedoen aan de bondkampioenschappen om zich te meten met de 48 beste recurveschutters van Nederland.

Meer berichten