Afbeelding
Foto: Bob Awick

'Toeristentaks' gaat toch gewoon door

Politiek

GOOISE MEREN - Er gaat vanaf komend jaar toch 'toeristentaks' worden geheven door de gemeente: lokale 'vermakelijkheden' moeten vanaf nu elk jaar een bedrag ophoesten. Tot dat verrassende besluit kwam de gemeenteraad woensdag. 

Er was eerder veel te doen over de zogenaamde 'vermakelijkhedenretributie'. Het plan was dat attracties, zoals speelpark Oud Valkeveen, per bezoeker een bedrag moesten afdragen. Daar kwam veel protest tegen van de attracties zelf. Het zorgde ervoor dat de plannen meerdere keren werden aangepast. Volgens het eerste plan moesten alle attracties 75 cent per bezoeker betalen. Na het eerste protest werd dat bedrag verlaagd naar 60 cent en werden de eerste 60.000 bezoekers vrijgesteld. Ook dat leverde echter veel protest op. 

Alsnog terug naar zestig cent per bezoeker
Vanwege de aanhoudende protesten besloot wethouder Jan Franx de plannen verder aan te passen en de 'toeristentaks' nagenoeg te schrappen. Eén van de voorstellen was om de 'toeristentaks' wel door te voeren, het bedrag per bezoeker op nul te zetten en te zoeken naar alternatieven. Dat voorstel werd woensdag ook voorgelegd aan de gemeenteraad, maar met een amendement van de VVD - nota bene de partij van Franx zelf - werd alsnog het oorspronkelijke plan aangenomen. 

De 'toeristentaks' gaat nu geheven worden vanaf komend jaar. 

De grote vraag blijft nu hoe de betalers van de belasting reageren. Vooral speelpark Oud Valkeveen was vanaf het eerste moment fel tegen de plannen en dreigde zelfs met sluiting van het park als het plannen door zouden gaan. 

Uit de krant