Wethouder Boland (links) moet de boer op om meer zeggenschap te krijgen over Crailo.
Wethouder Boland (links) moet de boer op om meer zeggenschap te krijgen over Crailo. Foto: Bob Awick

Crailo-dossier: komt er meer zeggenschap voor Gooise Meren?

Politiek

GOOISE MEREN - Lukt het de gemeente Gooise Meren om meer zeggenschap over de aankoop en bouwplannen op Crailo te verwerven? Dat zal komende maandag een van de voornaamste bespreekpunten worden als de gemeenteraad van Gooise Meren vergadert samen met de raden van Hilversum en Laren over de gezamenlijke aankoop van Crailo. 

De zeggenschap vormt nog steeds het grootste twistpunt voor de gemeenteraad van Gooise Meren. De kosten worden voor 55 procent betaald door Hilversum, voor 35 procent door Gooise Meren en voor 10 procent door Laren. Daarom wordt de zeggenschap over de plannen volgens dezelfde sleutel verdeeld. En dat steekt de raad. "We hebben straks een buurtschap waarvan de bewoners voor het grootste deel op Bussum gericht zullen zijn, maar toch mogen we niet echt zelf bepalen wat er gaat gebeuren. Sterker nog: we hebben altijd de steun van Hilversum nodig en Hilversum heeft zodoende ook weer altijd vetorecht. Dat moet anders", zo klonk het.

Gooise Meren dreigt aankoop te blokkeren
Het wordt afwachten wat de gemeenteraad van Gooise Meren maandag voor elkaar kan boksen. Toch zullen de gemeenteraden van Hilversum en Laren de eisen van Gooise Meren ook niet zomaar naast zich neer kunnen leggen. Gooise Meren dreigt af te zien van aankoop van Crailo als er niet meer zeggenschap komt. En als Gooise Meren niet meedoet, zou dat een streep betekenen door de ambitieuze plannen met Crailo. 

Er wordt maandag dus door de raden vergadert. De knoop over de aankoop wordt een krappe twee weken later doorgehakt. 

Uit de krant