Burgemeester Han ter Heegde, achter loco-burgemeester Eric van der Burg van Amsterdam.
Burgemeester Han ter Heegde, achter loco-burgemeester Eric van der Burg van Amsterdam. Foto: André Verheul

Burgemeester betoogt waarom Weesp keuze moet maken voor Gooise Meren

Politiek

GOOISE MEREN - Burgemeester Han ter Heegde heeft woensdagavond voor een grote groep Weespers betoogd waarom Weesp de keuze moet maken om straks te fuseren met Gooise Meren. Dat deed de burgemeester op een 'politiek plein', met de Grote Kerk van Weesp als decor. 

Nadat de burgemeester eerst vertelde wat alle voordelen zouden worden als Weesp met Gooise Meren zou fuseren, konden de vele Weespers vragen stellen aan de burgemeester. Het waren vragen als: Gaat Gooise Meren ons gemeenteloket sluiten? Hoe zit het met de WMO? En de vrije schoolkeuze? In welke gemeente hebben Weesper jongeren meer kans op een woning?. Naast Han ter Heegde kreeg loco-burgemeester Eric van der Burg van Amsterdam dezelfde soort vragen. 

De invloed van Weespers in hun nieuwe gemeente was een belangrijk onderwerp: die is in Amsterdam kleiner dan in Gooise Meren, ook al pakt Amsterdam het met stadsgebieden zo goed mogelijk aan. Aan de andere kant: het feit dat Gooise Meren Weesp er aanvankelijk helemaal niet bij wilde hebben, blijkt bij veel Weespers nog diep te zitten. 

Handen opsteken
Aan het einde van de avond werd bij handopsteking gepeild wat de voorkeur van het publiek was. Er is niet precies geteld, maar het leek fifty-fifty. Dat verraste de Amsterdamse delegatie dan weer in positieve zin. "Veel mensen, terechte vragen, kritisch. Kortom: een goede avond", aldus Van der Burg. Daar was Ter Heegde het mee eens. Hij vond het prettig om te merken dat veel aanwezigen niet al helemaal vastgeklonken in hun standpunt zitten. "Men stond open om te luisteren naar de pro's en contra's. Het is heel spannend welke kant het opgaat." 

Een volle zaal.

Gooise Meren trakteerde op taart. 

Uit de krant