Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Aan deze punten vraagt Weesp ons te voldoen

Politiek

GOOISE MEREN - Er wordt momenteel door Weesp en Gooise Meren samen gekeken of de twee gemeenten straks een gemeente kunnen vormen. Rond november wordt de knoop doorgehakt.

Naast Gooise Meren praat Weesp met Amsterdam. Weesp heeft de twee gemeenten gevraagd of ze kunnen voldoen aan een reeks kernwaarden. Het gaat om de volgende punten: 

* Behoud en versterking van de historische waarde van Weesp
* Behoud en versterking van het open (rivier)landschap
* Het bevorderen van de toegankelijkheid van de woningmarkt
* Inzetten op bedrijvigheid en economie
* Infrastructuur: verbeteren van de bereikbaarheid
* Infrastructuur: verbeteren van het openbaar vervoer
* Duurzaamheid: Weesp energieneutraal in 2030
* Behoud van het huidige voorzieningen niveau
* Instandhouding sociale voorzieningenniveau
* Bevorderen gemeenschapszin en gemeenschapsgevoel
* Gemeentelijke belastingen op een betaalbaar niveau
* Op peil houden kwaliteitsniveau gemeentelijke dienstverlening
* Ruimte tussen burger en bestuur zo kort mogelijk houden
* Ruimte voor eigen initiatief van inwoners
* Versterken van het veiligheidsniveau

De gemeente Gooise Meren gaat na het zomerreces praten over deze punten en bepalen of de gemeente Weesp kan helpen door aan deze punten te voldoen. Dat wordt overigens geen hogere wiskunde. Wethouder Miriam van Meerten gaf eerder al aan dat de gemeente Gooise Meren aan alle wensen van Weesp wel kan voldoen. 

Voordat de gemeenteraad er nogmaals over praat worden eerst burgers zelf benaderd om hun zegje te doen over het 'verlanglijstje' van Weesp. Er loopt momenteel een enquête.

Weesp maakt op 9 november dus een keuze tussen Gooise Meren en Amsterdam. Gooise Meren heeft al eerder aangegeven erg open te staan voor een samengaan met Weesp. Gooise Meren hecht er veel waarde aan dat Weesp behouden wordt voor de regio, omdat dat de economie ten goede komt. Als Weesp voor Gooise Meren gaat dan moeten de twee gemeente wat Gooise Meren betreft vanaf 2022 fuseren. Gooise Meren heeft dan eerst zelf nog de tijd om de eigen gemeente vorm te geven en rustig toe te werken naar een fusie met Weesp.

Uit de krant