Afbeelding
Foto: André Verheul

Gemeente gaat burgers raadplegen over toekomst met Weesp

Politiek

GOOISE MEREN - Als de gemeente Gooise Meren het mag zeggen gaat het samenwerken of fuseren met Weesp. Na de zomer gaat de gemeente aan haar bewoners vragen hoe ze denken over de buurgemeente.

Weesp en Gooise Meren praten over samenwerken en fuseren om dat Weesp de gemeente Gooise Meren daarvoor benaderd heeft. Weesp moet samengaan met een andere gemeente omdat het tekort komt om op de lange termijn zelfstandig door te gaan. Naast Gooise Meren praat Weesp eveneens met Amsterdam. Rond november hakt de buurgemeente de knoop door en maakt het een keuze. 

Voordat het zover komt gaat de gemeente Gooise Meren haar burgers benaderen over hoe ze denken over Weesp. "Weesp heeft een aantal kernwaarden opgesteld waar het aan voldoet en wat het vraagt van een fusiepartner. We gaan onze bewoners vragen hoe ze daarover denken. We weten als Gooise Meren dat we aan alle vragen van Weesp kunnen voldoen, maar we willen laten onze bewoners graag bepalen of ze ook echt vinden dat Weesp en Gooise Meren bij elkaar passen. Het is dus geen kwestie van wel fuseren of niet fuseren", aldus wethouder Miriam van Meerten namens het gemeentebestuur. Het hele traject gaat na de zomer van start, eerst gaat een stuurgroep met raadsleden het plan verder vormgeven. 

Deur voor Weesp staat helemaal open
De gemeente Gooise Meren laat op alle fronten weten dat de deuren voor Weesp open staan. "We reiken onze buurgemeente graag de hand, want we zien ook echt een groot belang bij het samenwerken of fuseren met Weesp. Het versterkt de bestuurskracht van de regio, maar Weesp is ook van levensbelang voor de regio", aldus Van Meerten. 

Voorwaarden van Gooise Meren
Als Weesp kiest voor Gooise Meren en de gemeenten elkaar straks weten te vinden gaat het nog wel enkele jaren duren voordat de twee gemeenten echt één gemeente vormen. Gooise Meren denkt wat dat betreft aan 2023. Daarmee hebben de twee gemeenten alle tijd om de fusie verder vorm te geven. 

De gemeente Gooise Meren hecht er verder veel waarde aan dat bewoners zo min mogelijk gaan merken van een fusie, omdat het al relatief snel de tweede fusie gaat worden die Gooise Meren meemaakt. 

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Twee gewonden bij fietsongeluk in Muiderberg 112 gisteren
Logo
Afbeelding
Opnames Bommetje in haven Op een bodyboard van de schans: in juli is het weer zover! regio 29 jun, 17:01
Logo
Afbeelding
Boerenprotest op parkeerplaats bij gemeentehuis in Bussum Boer Frans Jan ter Beek: ‘Het gevolg zal uitkopen zijn, maar ik ga niet weg!’ Bedrijven 29 jun, 13:30
Afbeelding
Uitgekeken op uw huidige bankstel of fauteuil? Bel Miedema en Zn. Bedrijven 29 jun, 12:12
Afbeelding
BrinkPop in Muiderberg Cultureel 29 jun, 11:30
Logo
Afbeelding
College moet opschieten met Nota van Uitgangspunten Heropenen van Naarder golfbaan duurt CDA veel te lang Politiek 29 jun, 10:10
Afbeelding
ViJoS maakt zich klaar voor Europees Kampioenschap Cultureel 29 jun, 09:55
Afbeelding
Jaarmarkt Keverdijk groot succes foto’s 29 jun, 09:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief