Afbeelding

Weesp verkiest Gooise Meren boven Amsterdam

Politiek

GOOISE MEREN - De gemeente Weesp blijkt te klein te zijn om op eigen kracht door te gaan. En wat blijkt? Weespers kiezen liever voor een samenwerking met Gooise Meren dan met Amsterdam. Dat meldt het WeesperNieuws.

Het recente bestuurskrachtonderzoek van de Weesper gemeenteraad toonde aan dat Weesp moet zoeken naar andere gemeenten om te gaan fuseren of samenwerken, omdat het het op termijn niet alleen kan bolwerken. Ondertussen dringt de provincie al langer aan op schaalvergroting.

Als gemeentelijke herindeling een schip is, willen de meeste Weespers dat zo lang mogelijk buitengaats houden. Nu duidelijk is dat Weesp het bestuurlijke hoofd niet lang meer boven water kan houden, moet samenwerking met andere gemeenten de oplossing bieden, zegt ruim 50 procent van de respondenten van de Stadspeiling. Op de vraag in welke regio Weesp de samenwerking moet zoeken, kiest ruim 60 procent voor 't Gooi en 30 procent voor Amsterdam.

Een kwart koerst liever meteen aan op een gemeentefusie, waarbij Weesp dus opgaat in een grotere, nieuwe gemeente. En op de vraag 'Stel dat Weesp toch moet fuseren, welke fusie heeft dan uw voorkeur?' antwoordt 50 procent van de respondenten Gooise Meren, 25 procent Amsterdam en 20 procent Wijdemeren.

De gemeenteraad van Weesp staat op het punt om een samenwerking met zowel Gooise Meren als Amsterdam nader te verkennen.

Uit de krant

Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief