Nog even en Crailo gaat helemaal dicht.
Nog even en Crailo gaat helemaal dicht.
Update

AZC definitief dicht, wie gaat dat betalen?

Politiek

BUSSUM - De 60 asielzoekers blijven nog tot uiterlijk november op Crailo en daarna zullen er 40 statushouders een woning krijgen in de regio. Nu de sluiting van Crailo definitief is, moet nog uitgemaakt worden wie alle gemaakte kosten gaat betalen.

Alles op AZC Crailo werd gereed gemaakt voor de opvang van 600 asielzoekers, zoals het oorspronkelijke plan behelsde. De gemeente Laren was hier al voortvarend mee aan de slag gegaan, zonder dat de contracten met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) waren getekend.

Kosten
Het COA liet gisteren in de gemeenteraad weten hier niet voor op te willen draaien. Want er was geen formele opdracht hiertoe. De gemeente Laren is het daar niet mee eens. Er zal een gesprek komen om te kijken welke kosten er gemaakt zijn en hoe die gedragen moeten worden. Wellicht dat de kosten over de regio verspreid worden.

Het COA heeft aangegeven dat er genoeg plek is in andere asielzoekerscentra in het land, mocht er toch nog een toename van vluchtelingen richting Nederland komen.

Ander onderkomen
De huidige 60 asielzoekers op Crailo zullen voor de sluiting een ander onderkomen moeten hebben. Mocht dat niet direct in de vorm van een woning zijn, dan zouden ze tijdelijk ondergebracht kunnen worden in een asielzoekerscentrum in Almere of Amsterdam.

Het doel is om de 40 statushouders een woning toe te wijzen in het Gooi. De overige 20 zullen nog moeten wachten totdat ze een status hebben. 

Kluitje
De gemeenteraad wilde weten of voorkomen kan worden dat deze 40 nieuwkomers in deze regio op een kluitje bij elkaar komen te wonen. Hierop werd gezegd dat daar in eerste instantie geen rekening mee gehouden wordt. Het toewijzen van een woning aan deze statushouders heeft de hoogste prioriteit.

Betalen
De gemeente Laren verwacht dat het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) gewoon betaalt voor de geleverde diensten bij de opvang van vluchtelingen. Dat laat burgemeester Elbert Roest weten.

Roest laat weten dat er wel degelijk een bestuursovereenkomst was, alleen was deze nog niet ondertekend door het COA. "Daar hebben we wel steeds op aangedrongen, maar voor het COA was een en ander nog niet uitgekristalliseerd met de provincie. Daar waren wij geen partij in."

Gesprek
Laren gaat in gesprek met het COA en gaat er vanuit dat deze gewoon de vaste vergoeding zal betalen die staat voor de opvang van vluchtelingen.

Uit de krant