Noord-Hollands Commissaris van de Koning Johan Remkes.
Noord-Hollands Commissaris van de Koning Johan Remkes.

'Gooistad? Niet in één grote kladderadatsch'

Politiek

REGIO - De samenwerking tussen gemeenten in de Gooi en Vechtstreek wordt hechter. Maar een Gooistad zit er niet in. Voorlopig...

Commissaris van de Koning Johan Remkes (Noord-Holland) bracht vorige week een werkbezoek aan de regio Gooi en Vechtstreek. Er werd gesproken over de regionale samenwerkingsagenda die onlangs tot stand is gekomen.

GooiTV interviewde bestuurders uit de regio na afloop van het werkbezoek. De intentie werd uitgesproken dat de gemeenten verder met elkaar samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van bereikbaarheid, leegstand en werkgelegenheid.

Gooistad niet nodig
Burgemeester Hertog van Huizen: "We zouden de infrastructuur gezamenlijk moeten aanpakken. Dat dat nu niet gebeurt, is jammer. Maar één grote Gooistad is niet nodig om met elkaar goed beleid te voeren."

Wethouder Van Meerten van Gooise Meren: "Eigenlijk gaat de regionale samenwerking heel goed, nu kijken we naar de versterking daarvan. Ik denk aan economische onderdelen, scholing en natuur."

Overwinning op onszelf
Burgemeester Broertjes van Hilversum: "Er is veel bereikt in de laatste vier jaar. De Regionale Samenwerkingsagenda is een overwinning op onszelf. De provincie en de regio zouden elkaar moeten helpen op de belangrijkste dossiers. Leegstand is een groot probleem in elk dorp en stad. Dat geldt ook voor werkgelegenheid."

Verstandige stappen
Commissaris Remkes: "Ik verwacht dat gemeenten eensgezind samenwerken om een aantal dingen tot stand te brengen en gemeenschappelijke belangen richting Haarlem en Den Haag te behartigen. Infrastructurele knelpunten, bereikbaarheid en economische impulsen zijn daarbij de belangrijkste thema's. Als je het hebt over een Gooistad, dan zou je dat hooguit kunnen formuleren als mogelijkerwijs een stip op de horizon. Ik geloof niet in één grote kladderadatsch op weg daar naartoe. Laten we het maar in verstandige stappen doen." 

Uit de krant