Afbeelding

GroenLinks: 'Maak nu op goede manier werk van vluchtelingenopvang'

Politiek

BUSSUM - "Het wordt tijd eens op de goede manier werk te maken van vluchtelingenopvang." Dat is de stelling van de fracties van GroenLinks in de Gooi en Vechtstreek. Zij zijn onder meer van mening dat het debat enkel over aantallen gaat en niet over kwalitatief goede opvang en dat het  ontbreekt aan een transparante manier van communiceren.

Want hoe zit het nu met de opvang van vluchtelingen in de regio? Tot nu toe zijn zo'n honderd asielzoekers geplaatst op Crailo. Dat vindt GroenLinks een behoorlijk klein percentage voor een gebied waar ongeveer 250.000 mensen wonen. "Wat ons betreft zegt dit iets over gebrek aan visie, sturing, daadkracht en communicatie rond de vluchtelingenopvang in deze regio", meldt Jan Kastje, fractievoorzitter van de Hilversumse fractie.

Goede zorgen
"De discussie in de Gooi en Vechtstreek is verworden tot een discussie over aantallen", constateert Kastje. "Het lijkt niet meer waar het over hoort te gaan, namelijk zorgen voor goede en adequate opvang van vluchtelingen."

Ondoorzichtig
Al tijden lang vindt de discussie over verdere opvang op Crailo plaats achter de schermen. Het is wachten op witte rook, maar vooralsnog hebben de provincie Noord-Holland, eigenaar van de Crailo-gronden, en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen akkoord bereikt. GroenLinks noemt dit een 'ondoorzichtig gesprek', waarbij één vraag centraal lijkt te staan: hoeveel vluchtelingen worden er opgevangen?

Frustrerend
Het college van burgemeester en wethouders van Hilversum gaf vorige week al toe dat het uitblijven van een overeenkomst tussen de twee frustrerend is. Dat leidt onder meer tot onrust bij de inwoners, die willen weten wat er gaat gebeuren. Ook GroenLinks concludeert dat het schort aan een goede informatievoorziening. De fracties roepen op om op een eerlijke, duidelijke, tijdige en transparante manier te communiceren met de bevolking.

De rug
"Gemeenten moeten in gesprek gaan met inwoners over hun zorgen. Om deze zorgen zo veel mogelijk weg te nemen, maar ook om mensen te betrekken. Laat ze zien wat je met de zorgen doet, maar maak ook gebruik van het grote draagvlak dat er bestaat voor goede vluchtelingenopvang. We moeten voorkomen dat opvanglocaties met de rug naar de samenleving komen te staan", is de tekst en uitleg van GroenLinks.

Uit de krant